Ana SayfaHaberlerGündem"Türkiye'nin hava harekâtını koalisyon onaylamadı"

“Türkiye’nin hava harekâtını koalisyon onaylamadı”

 

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçakların Irak'ın kuzeyindeki Sincar Dağı'nda bulunan PKK hedeflerini ve Suriye'nin kuzeydoğusundaki YPG'ye ait noktalara düzenlediği hava harekâtına ABD'den tepki geldi ABD Dışişleri Bakanlığı Geçici Sözcüsü Mark Toner, günlük basın brifinginde Türkiye’nin düzenlediği hava harekatından dolayı 'derin endişe' duyduğunu belirtti. Toner, endişelerini Türk hükümetine doğrudan ilettiklerini söyledi. 

 

Toner, hava harekâtının IŞİD'e karşı koalisyon tarafından onaylanmadığını da belirtti.

 

Türkiye'nin PKK'ya karşı verdiği haklı mücadeleyi anladıklarını ifade eden Toner, "Türkiye’nin Kuzey Irak’ta ve Kuzey Suriye’de bugün düzenlediği hava saldırılarına ilişkin ABD ya da IŞİD’e karşı koalisyonla yeterli koordinasyon sağlanmamıştır" dedi. 

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, PKK ve YPG hedeflerine yönelik bombardıman öncesi Moskova ve Erbil'in yanı sıra Washington'un da bilgilendirildiğini söylemişti.

 

Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait uçaklar Irak'ın kuzeyindeki Sincar Dağı'ndaki PKK hedeflerine ve Suriye'nin kuzeydoğusundaki Karaçok bölgesinde bulunan YPG noktalarına hava harekâtı düzenlemiş, Genelkurmay Başkanlığı, Sincar'da 40 PKK'lının, Karaçok'ta ise 30 YPG'linin 'etkisiz hale getirildiğini' açıklamıştı.

 

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi ise Sincar'a yönelik harekâtta 5 Peşmergenin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

 

Pentagon'dan benzer açıklama

 

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da Türkiye’nin operasyonları konusunda ABD ve ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon ile yeterli bir şekilde koordine edilmediği gerekçesiyle "Türkiye’ye kaygılarını dile getirdiklerini" açıkladı.

 

Anadolu Ajansı muhabirinin, "Amerikan subaylarının PYD/PKK'lılar ile Türkiye’nin Karaçok bölgesinde vurduğu alanları incelemeye katıldığı" iddialarına yönelik sorusuna Pentagon sözcülerinden Binbaşı Adrian Rankine Galloway, yazılı açıklama ile cevap verdi.

 

Galloway, söz konusu harekatın IŞİD karşıtı koalisyon tarafından onaylanmadığını ve IŞİD'e karşı ittifak ettikleri güçlerin vurulmasına neden olduğunu iddia etti.

 

PKK'nın Türkiye’ye karşı teşkil ettiği tehdidin farkında olduklarını ifade eden Binbaşı Galloway, şunları kaydetti:

 

“Türkiye’nin gün içerisinde kuzey Suriye ve Irak’ta ABD ve daha geniş anlamda IŞİD karşıtı koalisyon ile yeterince koordinasyon yapmadan gerçekleştirdiği hava saldırıları konusunda son derece kaygılıyız. Kaygılarımızı Türkiye hükümetine ifade ettik. Bu hava saldırıları IŞİD karşıtı koalisyon tarafından onaylanmadı ve IŞİD ile mücadelede Kürt Peşmergeler de dahil müttefik kuvvetlerimizin talihsizce hayatını kaybetmesine yol açtı.”

 

Sözcü, ABD subaylarının bölgede inceleme yapması konusundaki soruları ise yanıtsız bıraktı.

 

Kaynak: AA

- Advertisment -