Ana SayfaHaberlerGündemTwitter, Pelikan'ı incelemeye aldı

Twitter, Pelikan’ı incelemeye aldı

Twitter, Pelikancılar olarak bilinen grubun merkezi olan Bosphorus Global’in (Boğaziçi Küresel İlişkiler Merkezi) resmi sosyal medya hesabı @BosphorusGlobal’e ve grubun yan hesaplarına kısıtlama getirdi.

Bu hesaplara tıklandığında “Dikkat: Bu hesap geçici olarak kısıtlandı. Bu hesapta olağan dışı etkinlikler tespit ettiğimiz için bu uyarıyı alıyorsun. Yine de görüntülemek istiyor musun?” notuyla karşılaşılıyor.

Olağan dışı etkinlik nedeniyle kısıtlananlar arasında @BosphorusGlobal, @DogrusuNeTRT, @gununyalanlari, @UtancGunlugu, @bizimicineniyi, @AHamit_Erdogan, @FactsofTR ve  @REconomytr adlı hesaplar bulunuyor.

“Hesaplarda bazı beklenmedik etkinlikler”in tespit edildiği gerekçesiyle Twitter söz konusu hesapları inceliyor. Bu incelemede söz konusu hesapların takip ve etkileşimleriyle Twitter’ın ilkelerinin bağdaşıp bağdaşmadığına bakılacak.

Twitter, geçtiğimiz Haziran ayında AK Partili teşkilatlarla ilişkilendirdiği 7 bin 340 hesabı kapatmasının ardından Stanford İnternet Gözlemevi ile birlikte ayrıntılı bir rapor hazırlamıştı. Twitter’ın aldığı kararın temel gerekçesi, kapatılan hesapların sosyal medyadaki demokratik müzakere zeminine zarar vermesi olarak açıklandı.

Stanford raporunda özellikle HDP ve CHP’yi sistematik olarak hedef aldığı tespit edilen hesapların bir kısmının sahte görünümlü olduğu ve belirli siyasi isimleri destekleyen tweet’ler attığı belirtilmişti.

Aynı gerekçe ile sadece Türkiye’de değil, Sırbistan, Suudi Arabistan, Mısır, Honduras ve Endonezya gibi ülkelerde de hükümetlerle ilişkili organize manipülasyon üreten 20 bin sahte hesap silinmişti.

Twitter’ın açıklamasına göre Suudi Arabistan ve Mısır hükümetleriyle bağlantılı hesapların hedefindeki ülkelerin başında ise Türkiye geliyordu. Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan tarafından desteklenen Türkiye karşıtı propaganda yapan sosyal medya hesapları kapatılmıştı.

- Advertisment -