Ana SayfaHaberlerGündemÜç şehre belediye başkanı atandı

Üç şehre belediye başkanı atandı

Diyarbakır, Mardin ve Siirt’e Ankara’dan yeni valiler atandı. Fakat merkeze çekilen bu illerin valileri aynı zamanda kayyım belediye başkanları olduğu için, yeni atananlar aynı zamanda belediye başkanı olarak görev yapacaklar.

Cumhurbaşkanı  Erdoğan’ın imzasıyla yeni valiler kararnamesi yayınlandı ve 41 ilin valisi değişti.

Kararnamede en çok merkeze çekilen 17 ilin valisi dikkat çekti.

Konya’da katıldığı Öğretmenler Günü toplantısında kürsüden oturuşunu beğenmediği gazeteciyi öğretmen sanarak “Sen öğretmen misin birader, öğretmen gibi otur da oturuşunu görelim” diye azarlayan Konya Valisi Cüneyt Orhan Toprak ve basın toplantısında koronavirüs kapan sağlık çalışanlarının sayısını vererek ‘Bize yük oldular’ açıklaması yapan Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş merkeze çekilen valiler arasında.

Ama merkeze çekilen valiler arasında en ilginç iki isim Diyarbakır ve Mardin’in aynı zamanda kayyım belediye başkanı olarak atanmış valileri.

Merkeze çekilen Mardin Valisi ve kayyım belediye Başkanı Mustafa Yaman ilk olarak 2016 yılında HDP’li belediye başkanı Ahmet Türk’ün görevden alınmasından sonra Mardin Belediyesi’ne kayyım olarak atanmıştı.  31 Mart 2019 seçimlerinde Ahmet Türk tekrar belediye başkanlığına seçilmiş ama 9 ay sonra görevden tekrar alınınca yerine kayyım olarak yeniden Vali Yaman atanmıştı. 

Yaman’ın ikinci kez kayyım atanmasını Erdoğan’la çekilmiş bir fotoğrafı eşliğinde “Mardinimiz için iş başındayız” diye twitter’da duyurması tepki çekmişti.

Ahmet Türk, Yaman’ın AK Partili bakan ve siyasetçilere bir gümüşçüden 600 bin liralık hediyelik eşya satın aldığıyla ilgili faturalar açıklamış, hediye verildiği iddia edilen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, böyle bir hediye almadığını söyleyerek, konuyla ilgili bakanlığın soruşturma açtığını duyurmuştu. Yaman’ın döneminde belediyenin iki ayda 160 bin liralık kuruyemiş harcaması yaptığı ortaya çıkmıştı.

Diyarbakır valisi ve kayyım belediye başkanı Hasan Basri Güzeloğlu da merkeze çekilen valiler arasında. 31 Mart seçimlerinde yüzde 62 oy alarak seçilen Diyarbakır Büyükşehir Belediye başkanı Selçuk Mızraklı’nın üç ay sonra görevden alınıp tutuklanmasının ardından yerine kayyım olarak atanan Güzeloğlu’nun geçen ay AK Parti Diyarbakır il başkanı ve ilçe başkanlarıyla yaptığı online toplantı, parti-devlet eleştirilerine neden olmuştu.

Kararnameyle Siirt’in kayyım belediye başkanı olan Valisi Ali Fuat Atik de Denizli valiliğine atandı.

Böylece il valilerinin görevden alınan belediye başkanları yerine kayyım olarak atandığı Diyarbakır, Mardin ve Siirt’e Ankara’dan yeni belediye başkanları da atanmış oldu.

Rizeli olan, bir süre Van’da da görev yapmış Antalya Valisi Münir Karaloğlu Diyarbakır valiliğine ve aynı zamanda Diyarbakır büyükşehir belediye başkanlığına; Adana Valisi Mahmut Demirtaş Mardin valiliğine ve Mardin belediye başkanlığına; Osman Hacıbektaşoğlu da Siirt valiliğine ve aynı zamanda Siirt belediye başkanlığına atanmış oldu.

Atanmış belediye başkanları dışında kararnamede çok sayıda İçişleri Bakanlığı bürokratının vali olarak atanması da dikkat çekti.

Bu atamalar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun kararnamedeki etkisini gösteriyor. Ankara kulislerinde konuşulanlara göre iktidara çok yakın olan ve parti-devlet görüntüsü veren Diyarbakır ve Mardin valileri kendi başlarına buyruk hareketleri yüzünden Soylu tarafından merkeze çekildiler. ult”:1,&

- Advertisment -