Ana SayfaHaberlerGündem'Ulusal güvenlik müzakere unsuru değil'

‘Ulusal güvenlik müzakere unsuru değil’

 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Suriye’de çatışmaların durdurulması anlaşması hakkında konuştu:

 

“Türkiye ateşkes sürecini destekliyor. Şu an bile saldırıların devam ettiği haberleri gelmektedir. Rejim, görüşmeleri zaman kazanmak için zemin olarak kullandı. Sahada kötüye giden gidişat, çok da umutlu olmamızı sağlamıyor. Âyinesi iştir kişinin, lafa bakılmaz.

 

Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit eden gelişmeler olduğu sürece, Türkiye angajman kurallarını uygular. Biz müttefiklerimizle konuşuruz, müzakerede bulunuruz. Ancak Türkiye’nin ulusal güvenliği asla müzakere unsuru değildir.

 

Türkiye’nin Suriye’deki Kürtlerin kazanımlarından rahatsız olduğu yönünde yorumların yapıldığını görüyoruz. Bizim sorunumuz Suriye’deki terör örgütleriyledir, PKK’nın güdümünde devlet oluşumuna giden süreçledir.

 

Şu ya da bu bahaneyle terör örgütüyle iş tutanlar, bu örgütlerin kendilerine silah doğrultacağını görecektir. Türkiye’nin PKK ve uzantılarıyla mücadelesi meşrudur.”

 

Türkiye’nin Suriye’ye kara operasyonu düzenlemesi ihtimali hakkında konuşan Kalın, “Biz Suriye’ye kara operasyonu konusunda herhangi bir bağlayıcı açıklama yapmadık. Hazırlığımız da söz konusu değil. Koalisyonla hareket edeceğiz dedik. Ne tek taraflı olarak, ne de Suudi Arabistan gibi ülkelerle bu yönde girişimimiz yok” dedi.

 

‘Terörle mücadele devam edecek’

 

‘Terörle mücadele’nin devam edeceğini söyleyen Kalın, şöyle konuştu:

 

“PKK terör örgütü silah bırakmayacağını açık şekilde ortaya koymuştur. Türkiye terörle mücadelesini devam ettirecektir. Gerek Ankara, gerek de diğer şehirlere yapılabilecek saldırılar konusunda gerekli tedbirler alınmıştır.

 

Ankara’daki saldırıdan sonra terör eylemini savunan, teröriste taziyeye gidenler, teröristten kahraman çıkarmaya çalışanlar çirkin yüzünü gösterdi. Terörü romantize etmek kabul edilemez.”

 

‘Saldırılar bitmediği sürece kriz büyür’

 

Mülteci meselesiyle ilgili olarak da konuşan Kalın, “Türkiye açık kapı politikasını devam ettirmektedir. ‘Suriye mültecilerine kapılarını aç’, ya da ‘ Mülteci akınını engelle’ diyen ülkeler, hava bombardımanları ya da rejim saldırıları bitmediği sürece mülteci krizinin büyüyeceğini bilsinler” dedi.

 

‘Hukuki süreci yakından takip edeceğiz’

 

Kalın, Can Dündar ve Erdem Gül’ün tahliye edilmesiyle ilgili Anayasa Mahkemesi kararı hakkındaki soruya yanıt verdi:

 

“Dünyanın her yerinde casusluk davaları yapılıyor. ABD’de, İngiltere’de nasıl tedbirlerin alındığını gördük. Assange niye Londra’daki Ekvador Büyükelçiliği’nde tutulduğunu, Bradley Manning’in hapiste tutulduğunu biliyoruz.

 

Devletin güvenliğini tehdit eden olaylarda, hukuki sürecin devam etmesi sürecektir. Biz de hukuki süreci yakından takip edeceğiz.”

 

‘Nihai karar Meclisin’

 

Sözcü Kalın, milletvekillerinin dokunulmazlıkları hakkında soruya ise şöyle yanıt verdi:

 

“Siyasetçi kimliği altında teröre desteğin kabul edilmesi, düşünülmesi dahi mümkün değildir. Takdir hakkın Meclisindir. Biz de neticesini görmek isteriz.

 

Sayın Kılıçdaroğlu hakkındaki fezleke konusunda da, yalan hakareti kabul edebilmek mümkün değildir. Sert eleştiriler olabilir. Biz eleştiriden hiçbir zaman kaçmadık. Bunlardan istifade etmek isteriz. Yalan, hakarete karşı her türlü tedbiri alırız.”

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -