Ana SayfaHaberlerGündem'Vize muafiyeti görüşmeleri Ekim'e dek sürecek'

‘Vize muafiyeti görüşmeleri Ekim’e dek sürecek’

 

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, Türkiye ile AB arasında yapılan vize muafiyetine ilişkin görüşmelerde gelişme olduğunu fakat görüşmelerin en azından Ekim'e kadar süreceğini söyledi.

 

Alman Bild gazetesine gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Tusk, vize muafiyetinin ne zaman kabul edileceğine dair soruya, ”Türkiye istisnasız tüm şartları yerine getirdiğinde. Müzakereler kesinlikle Ekim'e kadar sürer ama giderek daha çok yakınlaşıyoruz” yanıtını verdi.

 

AB Komisyon Başkanı Tusk, “Türkiye, ne zaman AB üyesi olur?” sorusuna ise, “Şu andaki haliyle değil” yanıtını verdi.

 

Tusk, geri kabul anlaşması konusunda getirilen “özgürlüklerin ihlaline göz yumuluyor” şeklindeki eleştirilere ise şöyle yanıt verdi:

 

”Hayatta hiçbir şey bedava değil, bu anlaşma da öyle. Basın ve ifade özgürlüğünün ihlalinde uzlaşma olmaz, bu özgürlüklerin benim hayatımda ne kadar önemli olduğuna inanabilirsiniz.

 

Evet, Türkiye bölgede en güvenilir partner ve Türkiye zor bir durumda: Haftalık terör saldırıları oluyor, Suriye, Irak, İran sınırları güvenli değil. Buna ilaveten iki milyondan fazla sığınmacı var. Türkiye’ye bu açıdan hem övgü, hem de eleştiri borcumuz var."

 

AB Bakanı Ömer Çelik, son açıklamasında vize muafiyetinin Temmuz'a yetişmeyeceğini açıklamıştı.

 

Kaynak: DHA, Reuters

- Advertisment -