Ana SayfaHaberlerGündemYıldırım ve Merkel görüştü

Yıldırım ve Merkel görüştü

 

Başbakan Binali Yıldırım Kırşehir mitingi sırasında "Şimdi Almanya Başbakanı Merkel'le telefonla konuşup tekrar döneceğim" diyerek kalabalıktan izin istedi. Yıdlrım saat 3 sularında gerçekleştirdiği görüşmeyle ilgili şu ifadeleri kullandı:

 

"Merkel ile görüşmem iyi ve verimli geçti. Halk oylamasına yönelik yapılacak, vatandaşlarla buluşmaralara kısıtlama getirilmesi, iptal edilmesi konusunu Sayın Merkel’le konuştum. Bundan sonraki programlar için biraz daha farklı bir yol izleyeceğiz. Önümüzdkei hafta içinde iki ülkenin dışişleri bakanları bir araya gelip bu konuya açıklık getirecekler" 

 

Yıldırım, CHP Milletvekili ve eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın bu gelişmelere üzerine Almanya programını iptal etmesine ise şu yorumu yaptı:

 

"Onun kararı. Tabii ki belirsizlik olunca, Sayın Baykal ne sebeple iptal etti bilmiyorum ama orada tatsız bir durumla karşılaşmaması için böyle bir karar almış olabilir veya Türkiye'ye karşı böyle bir tutum ortaya konmasına tepki olarak bu kararı da almış olabilir. Tabii ki eğer böyleyse, Sayın Baykal'a teşekkür ederiz" 

 

Kırşehir'deki konuşmasında Yıldırım Almanya'nın kararına ilişkin şu ifadeleri kullandı:

 

"Almanya'da iki bakanımızın, memleket sevdalıları, Türkiye'den göç eden gurbetçilerle yapacağı toplantıları eften püften sebeplerle iptal ettiler. Bu, demokrasiye, özgürlüklere karşı çok talihsiz bir karardır. Alman makamlarını bu konudaki tutumlarını, iki ülke arasındaki iyi ilişkilerle bağdaşmayan bu tutumlarını gözden geçirmeye davet ediyorum"

 

Zeybekçi için yeni salon bulundu

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini” anlatacağı toplantı için 3. kez salon bulundu. Zeybekçi, 5 Mart Pazar günü saat 18.30'da Köln kent merkezindeki Senats Saal adlı salonda Türk seçmenlere hitap ederek 16 Nisan'daki referandum için destek isteyecek. Daha önce, Köln yakınlarındaki Porz Belediye Salonu'nda yapılacak toplantı Porz Belediyesi tarafından iptal edilmişti. Bunun üzerine Köln yakınlarındaki Frechen kentinde kiralanan Golden Palast adlı salondaki toplantı da mülk sahibinin girişimi üzerine yine iptal edilmişti.

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Pazar günü seçmenlerle buluşmadan önce Leverkusen kentinde, Denizlili Sanatçı Özay Gönlüm'ün anılacağı bir başka etkinliğe daha katılacak. Avrupa Denizlililer Derneği, yazılı bir açıklama yaparak Leverkusen'deki etkinliğin siyasi değil kültürel amaçlı olduğuna dikkati çekmişti.

 

Leverkusen Şehir İdaresi dün, etkinliğin organize eden Avrupa Denizlililer Derneği'ni yazılı şekilde uyardı. Şehir İdaresi'nin mektubunda salonun politik değil, müzikli ve danslı bir anma etkinliği için kiralandığı belirtildi. Öte yandan etkinlikte doğabilecek her türlü olumsuzluğun sorumluluğunun organizatörlere ait olduğu bildirildi. Mektubunun son bölümünde ise, kamu düzenini bozacak bir durumun ortaya çıkması durumunda Özay Gönlüm'ü Anma etkinliğinin iptal edileceği uyarısı yapıldı. Uyarı mektubu organizatörlere okutturularak imzaları alındı.

 

Avrupa Denizliler Derneği gelişmeler üzerine, anma etkinliğinden önce, Bakan Nihat Zeybekçi'nin katılacağı basın toplantısını iptal etti.

 

Bozdağ: Merkel konuşacak yer bulamaz

 

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yozgat'ta katılacağı etkinlikler öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Almanya'da kendisinin ve Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin toplantılarının iptalini faşist bir yaklaşım olarak değerlendiren Bozdağ, şunları söyledi:

 

"Almanya'da yapacağımız toplantı belediye tarafından iptal edildi, iptal kararını veren belediyedir. Ama olayın oluş şekline baktığınızda oradaki organizasyonu yapan vatandaşlarımız, belediyeye durumu 27 Şubat'ta bildiriyorlar. Toplantı yapılacak salonu, toplantıya kimin katılacağını, kaç kişi olacağını bildiriyorlar. İlanlar yapılıyor ve en nihayet Çarşamba günü belediye yetkilisi, polis yetkilisi ve organizasyonu yapanlar adına bir temsilci ortak bir tutanağa imza atıyorlar, tutanakta binanın yeri adresi, katılacakların sayısı, konuşmacı, toplantının ne kadar süreceği ve orada bir zarar meydana gelirse bu zararın nasıl karşılanacağını içeren tutanak imzalatıldı, toplantı perşembe günü 19.00'da yapılacak bu imza çarşamba günü yapılıyor, perşembe günü de Alman Adalet Bakanıyla saat 18.00'de Karlsruede  bizi görüşmemiz var, bütün bunları yan yana koyduğunuzda belediyenin bu toplantıyı iptalden günler öncesinde bildiği, toplantıya gerekli desteği verdiği görünüyor. Ancak Perşembe günü ne oluyorsa bir müdahale oluyor çok net gözüküyor. Bu müdahaleyi Alman istihbaratımı yaptı, yoksa federal hükümet mi yaptı onu tabii müdahaleyi yapanlar daha iyi bilir ama hayatın olağan akışına baktığınızda bir müdahale olduğu çok açık ve bu müdahale sonucu belediye bu toplantıyı iptal etmiştir."

 

"Bize göre toplantının iptali belediyeyi aşan bir irade neticesinde olmuştur. Aynı iptalin sayın Nihat Zeybekçi'nin toplantı yapacağı yerde olması o bu iradenin ortak bir irade olduğu, her yerde geçerli bir irade olduğunu da açık şekilde ortaya koymaktadır. Bunu belediyenin aldığı bir karar olarak görmüyorum, değerlendirmiyorum. Belediyeye aldırılan bir karar olarak görüyorum, değerlendiriyorum."

 

"Aşırıcılığa karşı, aşırılıklara karşı insan haklarını korumak, demokrasiyi korumak, hukuku korumak hepimizin görevidir ve bu aşırıcılıklarla dünyanın neresinde olursa olsun birlikte mücadele etmemiz şarttır. Bize yapılan uygulama, faşist bir uygulamadır. 

 

Çavuşoğlu: Bize ders veriyorsunuz ya

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise, Almanya'da toplantıların iptal edilmesinin ardından Hollanda'da referandum etkinliğine izin verilmemesine ilişkin, "İşte Hollanda, o da demiş 'Bizim kamu alanımızda siz kampanya yapamazsınız' ne demek yapamazsınız? Hani demokrasi, hani özgürlükler, hani ifade özgürlüğü, bize ders veriyorsunuz ya… Hani toplanma özgürlüğü. Bu mu sizin demokrasi anlayışınız? Hiç kusura bakmayın, hiçbiriniz bizi engelleyemezsiniz. İstediğimiz yere de gideriz, vatandaşlarımızla da buluşuruz, toplantımızı yaparız." dedi.

 

Antalya'da temaslarını sürdüren Çavuşoğlu, Kaş Belediye Başkanlığı tarafından belediye bahçesinde verilen kahvaltı programında vatandaşlarla bir araya geldi. Çavuşoğlu, burada yaptığı konuşmada, yeni cumhurbaşkanlığı sistemini anlatırken, dünyadan örnekler verdi. Bakan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

 

"Şimdi dünyanın en demokratik ülkeleri diyorlar, böyle düşünüyorlar. İşte Hollanda, o da demiş 'Bizim kamu alanımızda siz kampanya yapamazsınız' ne demek yapamazsınız? Hani demokrasi, hani özgürlükler, hani ifade özgürlüğü, bize ders veriyorsunuz ya… Hani toplanma özgürlüğü. Bu mu sizin demokrasi anlayışınız. Hiç kusura bakmayın, hiçbiriniz bizi engelleyemezsiniz. İstediğimiz yere de gideriz, vatandaşlarımızla da buluşuruz, toplantımızı yaparız. Bizim orada verdiğimiz mesajların hepsi de vatandaşlarımızın o ülkelerle uyumudur. Zaten o ülkelerde haklarını her zaman elde etmelerinin yanında, o ülkeye katkı sağlamaları yönündedir. Siz bizden korkmayın. PKK'lılara izin veriyorsunuz, telefonla bağlanıyor, Cumhurbaşkanına izin vermiyorsunuz. Şimdi de hepsi toplanmış 'Hayır' kampanyası için çalışıyorlar. 'Hayır' için gelenlere izin vereceğiz, 'Evet' için gelenlere izin vermeyeceğiz. İşte bu bile neden 'Evet dememiz gerektiğini bir göstergesidir."

 

Kaynak: Al Jazeera, AA, DHA

- Advertisment -