Ana SayfaHaberlerGündemYıldırım'dan Clinton'a 'PYD' tepkisi

Yıldırım’dan Clinton’a ‘PYD’ tepkisi

 

AK Parti grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, 'seçilmesi hâlinde Suriye'deki Kürtlere silah vereceğini' açıklayan ABD Başkan adayı Hillary Clinton'a tepki gösterdi. Yıldırım, "Clinton bu açıklamasıyla endişelerimizin ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı" dedi. 

 

Yıldırım'ın sözleri şu şekilde:

 

"ABD'de seçimler yaklaşıyor. Demokratların adayı Hillary Clinton seçilirse bölgedeki Kürtleri, terör örgütlerini silah dağıtarak destekleyeceğini söyledi. ABD bizim müttefikimiz değil mi? Silahla desteklemek ne demek oluyor? Zaten uzun süredir PKK’nın uzantısı PYD/YPG’ye silah vererek sözde DEAŞ’la mücadele ediyor. Dünyanın neresinde görülmüş bir terör örgütüyle başka terör örgütüyle mücadele etmek? Ne kadar ahlâki, etik ve doğrudur? Bu açıklamasıyla endişelerimizin ne kadar haklı olduğu ortaya çıktı."

 

Yıldırım ayrıca, Suriye'de 24 Ağustos'tan beri yürütülen Fırat Kalkanı Harekâtı'na da değindi. "Fırat'ın batısı diyoruz ama, eğer terör eylemleri Fırat'ın doğusunda da devam ederse orası için de gereğini yaparız" dedi.

 

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Gülen örgütüne yönelik soruşturmalarda mağduriyet olduğu iddialarına değinen Yıldırım, "Tek bir vatandaşımızın bile mağdur edilmesine asla rıza gösteremeyiz" dedi. Ancak, "Mağdur edebiyatının tehlikeyi gölgelemesine asla izin vermeyelim" diye de ekledi. Başbakan Yıldırım'ın ana muhalefet partisi CHP'ye eleştirileri de vardı.

 

Binali Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

 

"Bu kadar büyük bir operasyonda, kapsamlı bir mücadelede şüphesiz ufak tefek yanlışlar olabilir. İşin başında söyledim, kılı kırk yaracağız, yaşla kurunun bir arada yanmasını önleyeceğiz. Adaletle muamele edeceğiz, duygusal davranmayacağız, intikam duygusuyla hareket etmeyeceğiz. Ama buna rağmen uygulamalarda hatalar olabilir. Ama bizim tek bir hataya, yanlışa tahammülümüz olamaz. Tek bir vatandaşımızın bile mağdur edilmesine asla rıza gösteremeyiz. İtirazlar, objektif bir şekilde değerlendirilecek. Bakanlıklardaki itiraz komisyonları bunlara karara bağlayacak. İtirazlarda heyeti de değiştirdik. Bakan yardımcılarını heyet başkanı yaptık ve ona göre heyetleri de teşhir ettik. Mümkün olan en hızlı şekilde, inşallah varsa bu mağduriyetleri de gidereceği.z. Ancak tuzaklara karşı da son derece dikkatli olmamız gerekiyor. Mağdur edebiyatının tehlikeyi gölgelemesine asla izin vermeyelim. Bu hususta hepinizin dikkatli olmasını istiyorum.

 

"FETÖ konusunda ana muhalefetin faturası şişkin"

 

"Bugünlerde ana muhalefet partisinin özellikle dikkatli olması gerekiyor. Bir süredir bakıyoruz, ülkemizin 15 Temmuz'da atlattığı badireyi es geçmeye başladılar. Ülkenin içinde bulunduğu tehlikeyi es geçiyor ana muhalefet. Sabah akşam, mağduriyet üzerinden kafa karıştırmaya devam ediyorlar. 15 Temmuz'un asıl mağduru şehitlerimizin aileleri, gâzilerimiz; istiklâli, istikbâli, bayrağı tehdit edilen 79 milyon vatan evladıdır. Eğer siz bütün bunları bir kenara bırakıp yüzde 1’i bile bulmayann tasfiye edilenleri dilinize dolarsanız bunun iyi niyetle, insafla hiçbir alâkası olmaz. Kimse kusura bakmasın. Bu tutum, bu söylem, bilerek ya da bilmeyerek FETÖ’ye destektir. CHP 17-25 Aralık’tan sonra zaten FETÖ’ye destek vererek büyük bir yanlış yapmıştır. FETÖ konusunda ana muhalefetin faturası şişkindir. Şimdi pişkin pişkin mağdur edebiyatı yapacağına ülkeyi uçurumdan döndüren Yenikapı ruhuna sahip çıkması gerekir. Mağdurları savunuyor görüntüsü altında sabah akşam FETÖ’nün sözcülüğünü yapanlar nasıl 15 Temmuz’da mahcup oldularsa bugün de yarın da mahcup olmaya mahkûm olacaklar. Terörle mücadelenin yıpratılmasına izin vermeyeceğiz. Zaman mağdur edebiyatı yapma değil, ülkenin geleceğini inşa etme, hesap sorma zamanıdır. 

 

"AK Parti içinde hiçbir hâin, terörist barındırmaz"

 

Kendilerini hesaba çekemeyenler AK Parti’yi sorgulayarak sözde bulanık suda balık avlamaya çalışıyorlar. AK Parti, içinde hiçbir hâin, hiçbir terörist barındırmaz. Diğerleri, FETÖ ile AK Parti mücadele ederken aynı şeyleri söylüyorlardı, onların avukatlığını yapıyorlardı. 15 Temmuz gibi alçak bir darbe girişiminin bile hâlâ bazılarının aklını başına getirmediğini görüyoruz. Biz Türkiye genelinde olduğu gibi AK Parti içerisinde de aynı mücadeleyi verdik, veriyoruz. Dedikodulara kulak asıp fitneye asla fırsat verilmesin. Hiç kimse FETÖ'nün değirmenine su taşıyan duruma düşmesin."

 

"269 eylemciyi etkisiz hâle getirdik"

 

"Bugüne kadar canlı bomba eylemi yapmaya çalışan 269 eylemciyi etkisiz hâle getirdik."

 

"AK Parti size pabuç bırakacak bir parti değil"

 

Başbakan konuşmasında, PKK'nın bugünlerde AK Parti teşkilâtlarına yöneldiğini de söyleyerek, "AK Parti yöneticilerine yapılan bu saldırılarla terör örgütünün yeni bir döneme girdiğini görüyoruz" ifadelerini kullandı.

 

"PKK terör örgütü bugünlerde AK Parti teşkilâtlarına yöneldi. Özalp ilçe başkan yardımcımız evinde, çocuklarının önünde katledildi, şehit edildi. Dün gece Dicle ilçe başkanımız kendi iş yerinde alçakça şehit edildi. Hâinler şunu iyi bilmelidir; AK Parti sizin yaptıklarınıza pabuç bırakacak bir parti değildir. Tehditleriniz bize, bu millete sökmez. Türkiye'yi bütün bu terör örgütlerinden temizlemek için hükümetimiz tüm kararlılığıyla olayların üzerine gidecek."

 

Pazar gecesi AK Parti Van Özalp ilçesi Başkan Yardımcısı Aydın Muştu'nun PKK'lılar tarafından öldürülmesinin ardından, AK Parti Diyarbakır Dicle İlçe Başkanı Deryan Aktert de silahlı saldırıda öldürülmüştü.

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -