Ana SayfaHaberlerGündemYıldırım'dan OHAL'e uzatma açıklaması

Yıldırım’dan OHAL’e uzatma açıklaması

 

Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti Meclis grup toplantısında konuştu. Yıldırım, "OHAL'in 3 ay daha uzatılması bu hafta Meclis'te görüşülecek" dedi.

 

IŞİD'le mücadelede ABD'yi ve koalisyon ülkelerini eleştiren Yıldırım, şu ifadeleri kullandı:

 

"133. gününe girilen Fırat Kalkanı Harekâtı kapsamında operasyonlarda 1270 DEAŞ mensubu etkisiz hâle getirildi. Yakalananlarla 1561. Dünya DEAŞ’la yatıp kalkıyor. Ama onlar yalandan mücadele ediyor. Amerika’nın da bir halt ettiği yok, diğerlerinin de bir şey yaptığı yok."

 

Yaptıkları var YPG’ye silah veriyorlar. Bu dostluğa sığmaz. Yeni yönetimden beklentimiz, bu kepazeliğe son vermesi. Yeni yönetimi bundan dolayı sorumlu tutmuyoruz. Bu Obama yönetiminin marifeti. Terör örgütünü kullanarak, terörle mücadele etmek olabilir mi? Gün dostun düşmanın ortaya çıkma günüdür."

 

"Suriye'de, Irak'ta devlet olmazsa…"

 

Türkiye’nin dış politikasındaki değişimden bahseden Yıldırım, “Suriye’de, Irak’ta otorite, devlet olmazsa biz güvende olamayız. Bundan dolayı işe ilişkilerimizi düzeltmekle başladık. Rusya’yla ilişkilerimizi düzelttik. İsrail’le ilişkilerimizi bir noktaya getirdik. Suriye’de Rusya’yla beraber ateşkesin sağlanmasını başardık. Ateşkesin BM tarafından kabulünü de sağladık. Şimdi de Irak ile ilişkileri düzeltmek için çabalar başlattık” diye konuştu.

 

“Etnik ve mezhep temelli çatışma yaratılmak isteniyor”

 

Yıldırım’ın gündeminde yılbaşı gecesi Ortaköy’de 39 kişinin öldürüldüğü ve IŞİD’in üstlendiği saldırı da vardı:

 

“Bu saldırıyla etnik ve mezhep temelli çatışma yaratılmak isteniyor. Hayat tarzları üzerinden ayrıştırmaya yönelik bu kirli tuzaklar, toplumun kardeşliğini ve sağduyusunu hedef alıyor.

 

Her türlü ayrıştırıcı söylemin, terörün amacına hizmet ettiğini aklımızdan çıkarmayalım. Sosyal medya üzerinden yapılan kışkırtıcı paylaşımlar, maalesef ülkemize ve kardeşliğimize zarar veriyor. Bu yönde paylaşım yapanlar için yargı harekete geçmiştir.”

 

“Ayrışacağımızı bekliyorlarsa, boşuna hevesleniyorlar”

 

“2017 Türkiye’nin terörle mücadelede mutlak bir hâkimiyetin sağlayacağı yıl olacaktır. 1000 yıllık dayanışma ruhumuzu kimse bozamaz. İktidarıyla muhalefetiyle terör karşısında dimdik durduk, durmaya da devam edeceğiz. Bu katilleri aramıza salanlar, bu alçakça eylemleri ile farklı yaşam tarzı üzerinden, inançlar üzerinden ayrışacağımızı bekliyorlarsa boşuna hevesleniyorlar. Türkiye bir hukuk devletidir, bu ülkede bütün hayat tarzları, bütün inançlar, bütün düşünceler, devletin güvencesindedir.

 

Terörün tırmandırılmasındaki sebep, terör örgütlerinin arkasındaki şer odaklarının Türkiye’nin terörle mücadeledeki kararlılığından duydukları rahatsızlıktır.

 

“Uluslararası toplumdan beklentimiz…”

 

“Uluslararası toplumdan tek bir beklentimiz var; o da ikircikli tavrın bir tarafa bırakılması. Türkiye’nin terörle ortak mücadele çağrısına, tüm ülkelerin cevap vermesini bekliyoruz.”

 

“3 kez değişik formatlarda darbe girişimine maruz kaldık”

 

15 Temmuz darbe girişimini hatırlatan Yıldırım, “Hiçbirimizin öngördüğü bir şey değildi. Hesap tutmadı, çünkü iş başında milletten gücünü alan AK Parti iktidarı vardı. AK Parti vesayet odaklarına karşı mücadele vererek bu günlere geldi. 2002’den bu yana 3 kez değişik formatlarda darbe girişimine maruz kaldık” dedi.  

 

"Vesayet rejimini değiştiriyoruz"

 

Anayasa değişikliği hakkında konuşan Yıldırım, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “rejim değişikliği” eleştirisinin doğru olmadığını söyledi. “Artık vesayet yok. Vesayet rejimini değiştiriyoruz. 1960’dan bu yana Anayasa hep vesayet hükümleriyle teçhiz edildi. Milli iradenin hükmü sınırlandı” dedi.

 

Kaynak: Al Jazeera

- Advertisment -