Ana SayfaHaberlerGündemErdoğan-Miçotakis arasında Hamas tartışması: “Hamas’a 'terör örgütü' dersek bu acımasız bir yaklaşım...

Erdoğan-Miçotakis arasında Hamas tartışması: “Hamas’a ‘terör örgütü’ dersek bu acımasız bir yaklaşım olur”

Erdoğan ile Miçotakis’in ortak basın toplantısına Hamas tartışması damga vurdu. Erdoğan, Miçotakis’in Hamas’a terör örgütü demesine tepki gösterdi: “Hamas, işgal edilmiş topraklarını koruma altına alan bir direniş örgütüdür. 40 bini aşkın insanını kaybetmiş Hamas’a 'terör örgütü' dersek bu acımasız bir yaklaşım olur. Ülkemde bini aşkın Hamas mensubu tedavi altında.” Görüşme sonrası Reuters'a konuşan, ismini vermek istemeyen bir Türk yetkili, Erdoğan'ın "yanlış ifade ettiğini" ve bin Hamas üyesinin değil bin Gazzelinin Türkiye'de tedavi edildiğini kastettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara’yı ziyaret eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’le Cumhurbaşkanlığı’nda görüştü. Erdoğan ve Miçotakis görüşme sonrası ortak açıklama yaptı.

Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

“Miçotakis’i Ankadra’da misafir etmekten memnuniyet duyuyoruz. Diyalog kanallarını açık tutmada mutabakatımız var. Sayın Başbakan’la son derece samimi ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik.

“Mutabık kalmadığımız bir konu var. Ben Hamas’ı terör örgütü olarak görmüyorum

“Türkiye olarak İsrail’i ateşkese zorlamaya ve Filistin Devleti’nin tanınırlığını artırmaya yönelik diplomatik temaslarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz. 35 bini aşan Filistinli masum sivilin katledilmesi karşısında Batılı ülkeler başta olmak üzere uluslararası toplum sesini artık daha gür çıkarmalıdır.

“Mutabık kalmadığımız bir konu var. Ben Hamas’ı terör örgütü olarak görmüyorum. Hamas’ı, 1947’de işgal edilen topraklarını ve kendi insanını koruma mücadelesi veren bir direniş örgütü olarak görüyorum. Adım adım Hamas’ı takip ediyorum.

Kariye Camisi yeni kimliğiyle herkesin ziyaretine açıktır

“Sayın Başbakan’a da belirttiğim üzere Kariye Camimizi 2020 yılında aldığımız karar sonrasında titiz bir restorasyon çalışması sonucu yeniden ibadete ve ziyarete açtık.

“UNESCO kültür varlığı olan her bir eserin korunmasına, milletimizle birlikte tüm insanlığın istifadesine sunulmasına büyük önem veriyoruz. Kariye Camisi de yeni kimliğiyle herkesin ziyaretine açıktır.”

Hamas tartışması

Miçotakis’in konuşmasından öne çıkanlar ise şöyle:

“Son 10 ay boyunca 4. Türkiye ziyaretiöi gerçekleştiriyorum. Aramızdaki anlayış ve ilişki ortamı devamlı daha olumlu bir şekilde gelişiyor. Pozitif diyaloğu devam ettirmekte kararlı olduğumuzu gösterdik.

“Kariye’nin tekrar bir ibadet yeri olarak işlev görmesi bizim için üzüntü yaratan bir gelişme oldu.

“Türkiye ile Ortadoğu konusunda bir görüş ayrılığı söz konusu. Terör örgütü kabul ettiğimiz Hamas’ı Türkiye’nin değişik gördüğünü biliyoruz. Ancak bölgede akan kanın durdurulması konusunda hemfikiriz.

“Kıbrıs konusunda da uluslararası mevzuat ışığında bir çözüm bulmak çok önemli oldu. Yunanistan var olan zorluklara rağmen Türkiye’nin AB’ye ortaklık sürecine destek vermeye devam etmektedir.

Erdoğan, Miçotakis’in “Hamas terör örgütüdür” sözlerine tepki göstererek şunları söyledi:

“Hamas’ı bir terör örgütü olarak görmüyorum, tam aksine Hamas’ı kendi topraklarını ve kendi insanını korumanın mücadelesini veren insanlar olarak görüyorum. Hamas, 1947’den itibaren toprakları işgal edilmiş, bu topraklarının işgalinden sonra topraklarını koruma altına alan bir direniş örgütüdür.”

“1000 Hamas üyesi değil 1000 Gazzeli Türkiye’de tedavi ediliyor”

Görüşme sonrası Reuters’a konuşan ismini vermek istemeyen bir Türk yetkili, Erdoğan’ın “yanlış ifade ettiğini” ve 1000 Hamas üyesinin değil 1000 Gazzelinin Türkiye’de tedavi edildiğini kastettiğini söyledi. Türkiye, İsrail saldırılarının ardından Gazze’den bazı hasta ve yaralıları, refakatçileriyle Türkiye’ye nakletmişti.

Miçotakis’i Esenboğa’da Fidan karşıladı

Miçotakis ve beraberindeki heyeti Ankara’ya getiren uçak, saat 15.08’de Esenboğa Havalimanı’na inmiştii.

Miçotakis’i, havalimanında, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara Vali Yardımcısı Murat Soylu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Faruk Köylüoğlu, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürü Büyükelçi Ahmet Cemil Miroğlu, Dışişleri Bakanlığı İkili Siyasi İşler ve Denizcilik-Havacılık-Hudut Genel Müdürü Büyükelçi Burak Özügergin, Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Çağatay Erciyes ve Yunanistan’ın Ankara Büyükelçisi Theodoros Bizakis ile diğer yetkililer karşılamıştı.

- Advertisment -