Ana SayfaHaberlerGündemGüney Afrika, soykırım davasında 5000 sayfalık dilekçesini Divan’a sundu

Güney Afrika, soykırım davasında 5000 sayfalık dilekçesini Divan’a sundu

Güney Afrika’nın hukuk ekibi, Gazze’deki Filistinlilere soykırım yapmakla suçladığı İsrail’e karşı başlattığı davada Pazartesi günü Birleşmiş Milletler’in en yüksek yargı organı olan Uluslararası Adalet Divanı’na (ICJ) yaklaşık 5.000 sayfalık bir dosya teslim etti.

ICJ, bu dosyanın detaylarını sürecin ilerleyen aşamalarına kadar kamuoyuyla paylaşmayacağını belirtti. Ancak Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, dosyanın, İsrail’in Filistinlilere yönelik bir soykırım gerçekleştirme niyetini ortaya koyduğunu açıkladı.

İsrail ise bu iddiaları güçlü bir şekilde reddederek, Güney Afrika’nın Aralık 2023’te başlattığı bu davayı “kan iftirası” olarak tanımlamıştı. Pazartesi günü ICJ’de görevli bir yetkili, dosyanın alındığını doğruladı.

Bu başvuru, İsrail ordusunun üç haftadan uzun süredir Gazze’nin kuzeyinde geniş çaplı bir askeri operasyon yürüttüğü ve buradaki Filistinlilere bölgeyi terk etmeleri çağrısında bulunduğu bir döneme denk geliyor. Birleşmiş Milletler, geçtiğimiz ay kuzey Gazze’de hâlâ 400.000’den fazla kişinin bulunduğunu, insani yardım miktarının büyük ölçüde azalması nedeniyle bölgede açlık seviyesinin giderek arttığını ifade etti. Güney Afrika, İsrail’in uluslararası hukuka uymadığını belirterek, “İsrail’in uluslararası hukuku hiçe sayması, tüm devletleri sorumlu tutmak üzere kurulan küresel kurumları tehlikeye atmaktadır,” açıklamasını yaptı.

Filistin, İspanya, Şili ve yedi başka ülke daha davaya katılmak için Uluslararası Adalet Divanı’na başvuruda bulundu.

İsrail’in davaya yanıt vermesi için Temmuz 2025’e kadar süresi bulunuyor.

İsrail, 7 Ekim 2023’te Hamas liderliğindeki militanların İsrail’e saldırarak çoğu sivil 1.200 kişiyi öldürmesi ve 250 kişiyi kaçırmasının ardından Gazze’de geniş çaplı bir askeri harekât başlatmıştı.

- Advertisment -