Ana SayfaHaberlerDünyaGüney Kore Cumhurbaşkanı Moon, hapisteki eski mevkidaşı Park'ı affetti

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon, hapisteki eski mevkidaşı Park’ı affetti

Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jae-in, aralarında rüşvet ve yolsuzluktan hapiste yatan eski Cumhurbaşkanı Park Geun-hye’nin de bulunduğu 3 binden fazla kişiyi yıl sonu affedeceğini duyurdu.

Moon’un liderliğindeki liberal hükümet affın geçmiş bölünmelerin üstesinden gelmek ve pandeminin getirdiği zorluklar karşısında ulusal birliği yüceltmek olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Moon afla ilgili açıklamasında “Geçmişin acılarını unutarak yeni bir çağa yönelmeliyiz. Şimdi geçmişle meşgul olup birbirimizle savaşmak yerine bütün gücümüzü cesaretle bir araya toplama zamanıdır” dedi.

Bazı gözlemciler Moon’un bu girişimle 69 yaşındaki Park’ın sağlık sorunlarından kaynaklanan yükün hafifletileceği görüşünü dile getirdi Nitekim Moon, eski cumhurbaşkanı ile ilgili olarak “Son beş yılı cezaevinde geçiren Cumhurbaşkanı Park’ın sağlık durumunun kötüleştiği gerçeğini dikkate alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Ancak bazı gözlemciler Moon’un bu girişimle mart ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde muhalefeti bölmeyi amaçladığı yorumunu yapıyor.

Moon’un ofisinden yetkililer ise af kararının siyasetle bir ilgisi olmadığını belirtti.

Son bir aydır aşırı ruhsal stresin yanı sıra bel fıtığı, omuz sakatlanması ve diş sorunlarından dolayı bir devlet hastanesinde tedavi altında olan Park’ın Moon’a af kararından dolayı teşekkür ettiği belirtildi.

Adalet Bakanı’nı verdiği bilgiye göre 31 Aralık günü 3 bin 94 kişi affedilecek.

- Advertisment -