Ana SayfaHaberlerHablemitoğlu davasında tanık olan eski bakan için zorla getirilme kararı

Hablemitoğlu davasında tanık olan eski bakan için zorla getirilme kararı

Hablemitoğlu davasında ara karar verildi, dava 4 Mart’a ertelendi. Soruşturma sürecinde tanık ifadesi veren ancak mahkemede tanık ifadesi vermeye henüz gelmeyen eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın’ın zorla getirilmesine karar verildi. Verdiği ifadelerle iddianamenin önemli bir bölümünü oluşturan ancak mahkemede bu ifadelerini reddeden ve Mayıs ayında tahliye olduktan sonra kayıplara karışan kilit sanık Nuri Gökhan Bozkır’ın avukatı, tutuklanmama garantisi verilirse Bozkır’ın duruşmalara katılacağını söyledi. Mahkeme, talebi reddetti.

Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi, Necip Hablemitoğlu suikastı davasının 27 Kasım’dan bu yana devam eden celseleri sonucu dün (4 Aralık) ara kararını açıkladı.

Duruşmaya, sanık avukatları ile sanıklar Levent Göktaş, Aydın Köstem, Mehmet Narin, Fikret Emek, Ahmet Tarkan Mumcuoğlu katıldı. Başka bir davadan hükümlü olan eski MİT’çi Enver Altaylı ise duruşmaya SEGBİS ile bağlandı.

Mahkeme, aralarında Emekli Albay Levent Göktaş’ın da olduğu Mayıs ayında tahliye edilen sanıklar hakkındaki adli kontrol kararlarının devamına karar verdi. Duruşma, 4-8 Mart 2024’e erteledi.

Verdiği ifadelerle iddianamenin önemli bir bölümünü oluşturan ancak mahkemede bunları reddeden firari sanık Nuri Gökhan Bozkır’ın avukatı Emrah Yücel’in, Bozkır’a tutuklanmama güvencesi verilmesi talebini reddetti. Yücel, güvence verilirse Bozkır’ın duruşmalara geleceğini söylemişti.

Bozkır, Mayıs ayındaki ara kararla tahliye olduktan iki hafta sonra IŞİD’e silah sevkiyatı yapmakla suçlandığı soğan tırları davasında hüküm giymiş ancak yakalanamamıştı. 2022’de MİT’in girişimiyle Ukrayna istihbaratı tarafından Türkiye’ye getirilen Bozkır, Mayıs ayından bu yana firari durumda.

Eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın zorla getirilecek

Gazeteci Müyesser Yıldız’ın 12punto’daki haberine göre, mahkeme heyetinin verdiği diğer ara kararlar şöyle:

“Firari Nuri Gökhan Bozkır hakkındaki yakalama kararının beklenmesi ve diğer firari sanıklar Fetullah Gülen, Mustafa Özcan ve Serhat Ilıcak hakkında da tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılmasına,

Anayasa Mahkemesi Üyesi İrfan Fidan ve Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan’ın, ayrıca ifadeleri arasında çelişkiler bulunan Refik Ali Uçarcı ve Ergün Poyraz’ın birlikte bir kez daha dinlenmesi ile Nuri Gökhan Bozkır’a tutuklanmama güvencesi verilmesine ilişkin taleplerin reddine,

Gürsel Tokmakoğlu, Av. Hüseyin Buzoğlu ile gazeteciler Abdurrahman Şimşek ve Yasemin Güneri’nin tanık olarak dinlenmesine,

ABD Büyükelçiliği’ne Portakal Çiçeği Sokağı’ndaki lojmanda güvenlik kamerası olup olmadığının sorulmasına ve varsa suikast öncesi, suikast günü ve sonrasına ait görüntülerin istenmesine,

Eski Sağlık Bakanı Halil Şıvgın’ın zorla getirilmesine, sağlık durumu uygun olmadığı takdirde ambulansla mahkemede hazır edilmesine karar verildiğini söyledi.

Alınan dikkat çekici en önemli karar ise merhum Necip Hablemitoğlu’nun 14 Aralık 2002’de Eskişehir’de katıldığı konferans ile öldürüldüğü gün gittiği Migros’taki görüntülerine ilişkin oldu.

Önceki heyet, konferans ile Migros görüntülerinin karşılaştırılarak Migros’ta Hablemitoğlu’nu takip ettiği düşünülen iki kişinin konferansa katılanlar arasında bulunup bulunmadığına dair rapor istenmesini, Migros’taki kişilere benzer şahısların konferansta da görüldüğünün anlaşılması halinde 18 Aralık 2002 tarihi itibarıyla Özel Kuvvetler Komutanlığı MAK Alayı’nda görevli binbaşı ve daha alt rütbedeki subaylar ile astsubayların o tarihteki fotoğrafları, izin, rapor ve çalıştıkları birlikleri gösterir kartların gönderilmesi için Milli Savunma Bakanlığı’na yazı yazılmasını kararlaştırmıştı.

Yeni heyet ise Eskişehir’deki konferans görüntülerinin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve Ankara TEM’den istendikten sonra Migros görüntüleri ile karşılaştırılıp sözkonusu iki kişinin davanın sanıkları arasında yer alıp almadığının araştırılması yönünde karar aldı.”

- Advertisment -