Ana SayfaHaberlerHafize Gaye Erkan ataması: Ekonomistler Kavcıoğlu ataması yüzünden kaygılı

Hafize Gaye Erkan ataması: Ekonomistler Kavcıoğlu ataması yüzünden kaygılı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atama kararıyla TCMB’nin ilk kadın başkanı Hafize Gaye Erkan oldu. ABD’de banka yönetmiş Erkan’ın ataması dünyadan ilk tepkiler olumlu. Bloomberg: “Türkiye’nin para politikalarının normalleşebileceği düşünülebilir”, Financial Times: “Alışılmışın dışı ekonomi politikalarından dönüş sinyali.” Türkiye’de ise ekonomistler, eski MB Başkanı Kavcıoğlu’nun BDDK başkanlığına atanmış olması nedeniyle kaygılı. Kerim Rota: “Tüm üst düzey pozisyonlar değişmezse piyasalar sayın Şimşek’e sayın Naci Ağbal’ın akibetini ve ömrünü biçmeye başlayacaklardır.” Uğur Gürses: “'Gölge bakan' gibi oyunda tutuluyor.” Selva Demiralp: “Bu atama eski modelin ölmediği, muhtemelen dinlenmeye çekildiğine işaret.”

Beklenen oldu ve eğitimini ABD’de alan, Amerikan finans sektöründe üst düzey görevlerde çalışmış olan Hafize Gaye Erkan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in isteği üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Merkez Bankası Başkanlığı’na atandı. Erkan, bankanın ilk kadın başkanı oldu.

Erkan’ın atamasının duyurulduğu Resmi Gazete’de yayınlanan bir başka Cumhurbaşkanı Kararı ile bir önceki TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu ise BDDK Başkanlığı’na atandı.

Erdoğan’ın ‘faiz sebep enflasyon sonuç’ tezinin savunucu ve uygulayıcısı olarak bilinen Şahap Kavcıoğlu’nun BDDK’ya atanmasının gölgesi altında yapılan TCMB Başkanı ataması beraberinde çeşitli tartışmaları da getirdi.

Ekonomistlere göre bu iki atama ve zamanlaması “iktidarın heterodoks politikalardan dönüşe niyeti olmadığının” göstergesi:

Kerim Rota:

“Şahap Kavcıoğlu yaklaşık 2 yıllık görev süresinde Türk Lirasının $’a karşı değerini 7.26’dan 23.30’a düşüren politikalara imza attı. Performansı sayesinde TCMB ve BDDK gibi en tepe ekonomi kurumlarının her ikisinin de başkanlığını yapan tek kişi olacak.”

“Dünkü Politikyol’daki söyleşimde de söyledim:

– Merkez Bankası Başkanlığı gibi önemli yerlerde de bir değişiklik bekliyor musunuz?

Başta TCMB olmak üzere BDDK, SPK, Kamu bankaları, TMSF gibi kurumların tüm üst düzey pozisyonları baştan aşağı değişmek zorunda. Vatandaşın 5 yıldır uygulanan bu politikalar için ödediği ve ödeyeceği bedeller yanında bu bürokratların görevden alınmaları küçük bir bedel olsa da önemli mesaj içerir. Aksi takdirde piyasalar sayın Şimşek’e sayın Naci Ağbal’ın akibetini ve ömrünü biçmeye başlayacaklardır.”

Uğur Gürses:

“Kavcıoğlu BBDK Başkanı olarak, Gaye Erkan da TCMB Başkanı olarak atanmış. Şimdi Şimşek, TL’yi paspas  yapıp enflasyonu patlatanı ödüllendirerek mi işe başladı?”

“Kavcıoğlu siyasi bir kişilik aynı zamanda. Cumhurbaşkanınca BDDK’ya atanarak ‘gölge bakan’ gibi oyunda tutuluyor. Şimşek ‘oyunun başında’ markaj altına alınıyor… Ankara’da oyun bitmez.”

Serkan Özcan:

“İktidar işe, Şahap Kavcıoğlu’nun Merkez Bankası’ndaki “üstün başarılarını!” ödüllendirerek başlamış 🤦 Merkez Bankası’nı ihya eden Kavcıoğlu şimdi de BDDK’yı ihya edecek! Hala iyi niyetle umudunu koruyan var mı yeni ekonomi yönetiminden?”

Selva Demiralp:

“Şahap Kavcıoğlu’nun BDDK başkanı olarak atanması  eski modelin ölmediği, muhtemelen dinlenmeye çekildiğine işaret. Bu durumda Gaye Erkan’ın TCMB başkanlığı ile beklenen ortodoks U-dönüşü ne kadar uzun soluklu olur?”

Öte yandan, Hafize Gaye Erkan’ın TCMB Başkanı olarak atanması dünya finans çevrelerinde ilgi uyandırdı.

Bloomberg: “Türkiye’nin para politikalarının normalleşebileceği düşünülebilir”

ABD merkezli Bloomberg, Şahap Kavcıoğlu yerine Erkan’ın göreve gelmesinin “daha konvansiyonel para politikalarına dönebileceğinin sinyali olabileceğini ifade etti. Bloomberg, Erkan atamasıyla yatırımcıların Türkiye’nin para politikalarının normalleşeceğini düşünebileceğini belirtti.

Financial Times: “Alışılmışın dışı ekonomi politikalarından dönüş sinyali”

İngiltere merkezli Financial Times da Erkan’ın atanmasını “Türkiye Cumhurbaşkanı’nın alışılmışın dışı ekonomi politikalarından uzaklaşabileceğinin en yeni sinyali” olarak tanıttı.

Spiegel: “Büyük bir zorluk onu bekliyor”

Almanya merkezli Spiegel ise gelişmeyi “Erdoğan, ABD’li finans müdürünü merkez bankası başkanı olarak atadı” başlığıyla verdi. Haberde, “İşi büyük bir zorluk olacak: ekonomik kriz, yüksek enflasyon ve zayıf bir ulusal para birimi; bunlar, Hafize Gaye Erkan’ın gelecekte uğraşmak zorunda kalacağı sorunlar” denildi.

- Advertisment -