Ana SayfaHaberlerHakkari’de iki sivil askerlerce vuruldu

Hakkari’de iki sivil askerlerce vuruldu

Hakkari'nin Derecik ilçesinde kaybolan hayvanlarını arayan çoban Şahap Şendol ile geçen yıl abisi askerler tarafından vurulan kolber Celil Ekinci, askerlerin açtığı ateş sonucu yaralandı. Ekinci’nin abisi Reşat Ekinci, yaralılara bölgedeki askerlerin yardım etmediğini iddia etti.

Sınırın sıfır noktasında bulunan Hakkari’nin Derecik ilçesinde askerlerin açtığı ateş sonucu Şahap Şendol (23) ile Celil Ekinci (17) yaralandı.

Edinilen bilgilere göre olay Hacı Bey köyünün Derindere (Çemêkurk) mezrasında dün meydana geldi.

Sınır hattında kaybettiği hayvanlarını arayan çoban Şahap Şendol ile sigara ticareti yapan Celil Ekinci’ye askerler tarafından ateş açıldı. Uyarı yapılmadan açıldığı iddia edilen ateş sonucu Şendol ve Ekinci yaralandı.

Yaralılar, bölgeye gelenler ve yaralıların yakınları tarafından Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan bir hastaneye kaldırıldı. Elinden yaralanan Şendol’un taburcu olduğu öğrenilirken, karnından yaralanan Ekinci’nin tedavisinin halen devam ettiği aktarıldı.

Aynı bölgede iki kardeş birer yıl arayla vuruldu

Olayın videosunu Twitter hesabı üzerinden paylaşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Sait Dede, Ekinci’nin, yine aynı bölgede 31 Aralık 2020’de askerlerin açtığı ateş sonucu yaralanan Reşat Ekinci’nin kardeşi olduğu söyledi.

HDP’li Dede, askerlerin Ekinci’ye müdahale eden yakınlarına bağırdığı duyulan görüntüleri şu ifadeler ile paylaştı: “Görüntüler yine Derecik’ten, sınır hattında silahsız sivil iki gencimiz askerler tarafından açılan ateşle vuruldu. İmha konseptiyle uyum içinde ilerleyen ve failleri elbirliğiyle koruyarak cesaretlendiren yargıya soruyorum hangi yasalara göre hareket ediyorsunuz, hani yaşam hakkı!”

‘Askerler yardım etmedi’

Yaşananlara ilişkin görüştüğümüz Ekinci’nin abisi Reşat Ekinci, “Küçük kardeşim sabahın erken saatlerinde atıyla birlikte Federe Kürdistan Bölgesi’ne geçmiş. Daha sonra, hayvanlarını kaybeden ve akrabamız olan çoban Şahap Şendol’u görüp sınırın Türkiye tarafına geçmek için yanına gitmiş. Köye dönmek için kullandıkları yol güzergahında bulunan karakoldan herhangi bir uyarı yapılmadan ateş açılmış. İlk ateşte kardeşimin üzerinde bulunduğu atı vuruluyor. Kardeşim de sırtından vuruluyor, kurşun göğsünden çıkmış” diye aktardı.

Kardeşi ve çoban Şendol’un saatlerce yaralı olarak yerde kaldıklarını aktaran ağabey Ekinci, bölgedeki askerlerin ise herhangi bir müdahale bulunmadığını kaydetti. Ekinci, sonrasında yaşananları ise şöyle anlattı: “Askerler kardeşimi ve Şahab’ı öldürmek için ateş etmişler. Olayı akrabalarımız bize telefon açtıktan sonra öğrendik. Bölgeye gittiğimizde her iki atımızı öldürmüşlerdi ve kardeşim de Şahap da yaralı bir şekilde atların yanında bekletmişlerdi. Yaralılarımız Federe Kürdistan Bölgesi’nden gelen yurttaşlar tarafından sırtlarında taşıyarak, bölgede bulunan hastaneye kaldırdılar. Kardeşim halen orada tedavi görüyor” dedi.

Hakkari Barosu: Vuruldukları yere gideceğiz

Öte yandan konuyla ilgili açıklama yapan Hakkari Baro Başkanı Avukat Ergin Canan, olayı netleştirmek için Derecik ilçesine gideceklerini ifade ederek, aileler ve ilçe yetkilileriyle görüşme yaptıktan sonra kamuoyuna açıklama yapacaklarını söyledi.

Kaynak: Gazete Duvar

- Advertisment -