Ana SayfaHaberlerHakkında soruşturma başlatılmadan günler önce Yargıtay üyesi ile yemek yemiş

Hakkında soruşturma başlatılmadan günler önce Yargıtay üyesi ile yemek yemiş

Sezgin Baran Korkmaz’ın, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın mal varlığına el konulmasını istediği 30 Eylül 2020’den altı gün önce Ankara’daki bir lokantada Yargıtay 7. Ceza Dairesi üyesi Tekman Savaş Nemli ile yemek yediğini gösteren fotoğraf ortaya çıktı. Yargıtay 7. Ceza kaçakçılık, evrakta sahtecilik gibi Korkmaz’ın davalarının temyiz için gideceği daire. Tekman Savaş fotoğraf hakkında şu açıklamayı yaptı: “Fotoğraf karesinde yer alan Avukat Mehmet Demir 11 yıl önce verdiğim vekalet ile şahsımın avukatı olup, Sezgin Baran Korkmaz ile bu vesileyle aynı ortamda bulunduk. Bunun dışında adı geçen SBK ile herhangi bir hukukum yoktur."

Fotoğraf, Gazeteci Cengiz Aksan’ın Twitter’dan paylaştığı bir mesajla ortaya çıktı:

“Fotoğraf 24 Eylül 2020 tarihine ait. Yer Dikmen Vadisi Tavacı Recep Usta. Sezgin Baran Korkmaz karşısında oturan kişiyle hararetli bir diyalog içinde. O gün fotoğrafı paylaştığım gazeteci arkadaşım @MustafaArst SBK’nın kara para akladığını söylemişti ama bana mantıklı gelmemişti.”

Twitter’da dolaşan mesaj üzerine fotoğraftaki kişinin kimliğini Fırat Erez ortaya çıkardı: Yargıtay 7. Ceza Dairesi üyesi Tekman Savaş Nemli.

Ankara’da siyasetçi ve bürokratların uğrak noktalarından Tavacı Recep Usta’da çekilen fotoğrafta Sezgin Baran Korkmaz’a avukatı Mehmet Demir de eşlik ediyordu.

Fotoğraftaki diğer kişinin kimliği ise bilinmiyor.

Yargıtay 7. Ceza Dairesi, kaçakçılık, rüşvet, evrakta sahtecilik gibi davaların en üst düzey temyiz dairesi.

Yani eğer Sezgin Baran Korkmaz’ın davası görülseydi, bu davanın gideceği daire Yargıtay 7. Ceza Dairesi olacaktı.

Ankara’daki yemeğin zamanlaması da dikkat çekici. 24 Eylül 2020 tarihli bu yemekten altı gün sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı mahkemeye başvurup, Sezgin Baran Korkmaz’ın mal varlığına kara para aklama suçlamasıyla el konulmasını talep etmişti. Mahkeme de 9 Ekim günü Korkmaz’ın mal varlığına el koymuştu.

Ama karar bir ay sonra değişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, suçun olmadığına dair bir MASAK raporu olduğu gerekçesiyle bu kez de Korkmaz’ın mal varlığına el koyma kararının kaldırılmasını istedi ve 5 Kasım 2020’de mahkeme el koyma kararını kaldırdı. (Geçtiğimiz 9 Haziran’da Hazine ve Maliye Bakanlığı 5 Kasım’da MASAK’ın böyle bir rapor hazırlamadığını açıkladı.)  

17 Kasım 2020’de yurtdışına çıkış yasağı da kaldırılan Korkmaz 5 Aralık günü İstanbul Havalimanı’ndan bindiği tarifeli uçakla Türkiye’den ayrıldı.

29 Aralık 2020 günü ise Korkmaz ve SBK Holding’e kara para aklamadan bir operasyon düzenlendi. Holding arandı, 19 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Ama Korkmaz’ın da aralarında olduğu 8 kişi operasyondan önce yurtdışına çıkmıştı.

Yargıtay üyesi birlikte yemeği kabul etti: Avukatım vesilesiyle aynı ortamda bulunduk

Firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz ile fotoğrafı çıkan Yargıtay üyesi Savaş Nemli, tepki toplayan kare ile ilgili açıklama yaptı. “Fotoğraf karesinde yer alan Avukat Mehmet Demir 11 yıl önce verdiğim vekalet ile şahsımın avukatı olup, Sezgin Baran Korkmaz ile bu vesileyle aynı ortamda bulunduk. Bunun dışında adı geçen SBK ile herhangi bir hukukum yoktur” dedi.

Hâkim Nemli’nin kariyeri

Yargıtay 7. Ceza Dairesi üyesi Tekman Savaş Nemli, 2014 yılında Yargıtay üyeliğine seçildi. Nemli, Yargıtay’a atanmadan önce Mehmet Ağar, Korkut Eken, İbrahim Şahin ve Ayhan Çarkın’ın da sanıkları arasında olduğu Musa Anter cinayetiyle ilgili davada hâkimlik yapmıştı.

- Advertisment -