Halk TV’nin sahibi Cafer Mahiroğlu hakkında ihaleye fesat karıştırma suçlamasıyla soruşturma başlatıldı ve yakalama kararı çıkartıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Mahiroğlu için “Aziz İhsan Aktaş soruşturması” kapsamında yakalama kararı çıkartıldığını açıkladı.
Belediye başkanlarına rüşvet vererek ihale süreçlerini organize eden suç örgütü kurduğu iddia edilen Aktaş, “suç örgütü liderliği”yle suçlanıyor. Aktaş, etkin pişmanlık ifadesi vermesi sonrası geçen hafta tahliye edilmişti.
Başsavcılık: “İhaleye fesat karıştırmak suçundan soruşturma başlatıldı”
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Mahiroğlu hakkında yapılan açıklama şöyle:
“Cumhuriyet Başsavcılığımızın …. soruşturma sayılı dosyasında suç örgütü kurmak, yönetmek, ihaleye fesat karıştırmak, rüşvet vermek, mal varlığı değerlerini aklamak, vergi usul kanununa muhalefet etmek suçlarından hakkında soruşturma yürütülen Aziz İhsan Aktaş’ın alınan beyanı ve yapılan araştırma işlemleri kapsamında şüpheli Cafer Mahiroğlu’nun, ihale süreçlerine müdahale ettiğine ilişkin tespitlerin yapılması üzerine şüpheli Cafer Mahiroğlu hakkında ihaleye fesat karıştırmak suçundan soruşturma işlemlerine başlanılmış, yurtdışına çıktığı tespit edilen şüpheli ile ilğili İstanbul nöbetçi sulh ceza hakimliğince yakalama emri kararı verilmiştir.”
İETT ihalesi iddiası
Aziz İhsan Aktaş, 11 Mayıs tarihli etkin pişmanlık ifadesinde, İETT’nin 12 Kasım 2024 tarihinde yapılan ihalesiyle ilgili iddialarında Cafer Mahiroğlu’ndan bahsetmişti.
Aktaş’ın ifadesinin ilgili bölümü şöyle:
“Ak Parti döneminde işleri devam eden şirketlere ciddi bir şekilde baskı yapılmaya başlandı. Dönemin genel müdürü Alper Kolukısa ile Yusuf Yadoğlu Antalya’da bir otelde görüşürken Yusuf tarafından Alper’ e para verilirken çekilen video kaydı ile kurum içerisinde bu işlerin açığa çıkmasından dolayı Şefik Ok İ.E.T.T.’de bakım onarım işlerini yapan tüm firmaları Küçükçekmece’deki Menderes Cemaloğlu’na ait şirketin merkez binasında toplantıya davet etmiştir. Bu toplantıda Şefik Ok, Ekrem İmamoğlu tarafından görevlendirildiğini ve Florya’daki başkanlık konutunda toplantı yapılacağını bildirdi. Florya’da başkanlık konutunda yapılan toplantıda Ekrem İmamoğlu’nun danışmanı İbrahim Bülbüllü, Şefik Ok, Fatih Yadoğlu, Şaban Baka, Caner Vural ile toplantı yapıldı. Toplantıda, firmaların İBB yönetiminin isteklerini kabul etmemeleri halinde sözleşmelerin ifası sırasında çok fazla zorluk çıkarılacağı ve ödemelerinin yapılmayacağı belirtildi. Talepleri, taraflarına sözleşme bedeli üzerinden %10 ödeme yapılması ve bu %10’luk ödemenin her hakediş yapıldığında talep ettikleri tutarlarda kendilerine teslim edilmesiydi. Ulaşım A.Ş. firması ile Beydağ Ltd. Şti. firması Ayazağa garajı bakım onarım ihalesinde iş devri protokolünde görüleceği üzere, Ulaşım A.ş. firmasının işleri daha da büyütülmeye çalışıldı. Ulaşım A.ş. garaj sayısını arttırırken belediyeye ayrıca bakım işlerinin dışında otobüs ve metrobüs satış ihalelerini de alarak hakediş ödemelerini rahat bir şekilde almaya başladı. Ak Parti döneminde iş alan diğer firmalar ise sürekli ödeme baskısı altında sıkıştırılıp söz edilen taleplerin yerine getirilmesi isteniyordu.
15 Ağustos 2024 tarihinde yapılan ihaleler incelendiğinde Ulaşım A.ş. firması ile Yusuf Yadoğlu’na ait firmaların ticari anlaşmazlığı sonucu 2 adet ihale 23.08.2024 tarihinde iptal edilerek, 12 kasım 2024 tarihinde 2 ihale birleştirilerek tekrar ihaleye çıkılmıştır. Yusuf Yadoğlu’ nun kontrolündeki şirketlerin bu ihalelere teklif verme yeterliliği ortadan kalmış olmasından dolayı kendisi bizzat benimle görüşerek bu ihalelere katılmak istediğini, sahibi olduğum Elif A.ş. ile ortak girişim yapmak istediğini söyledi. Ben de kendisine bu konuda destek verdim. Şirket yöneticimi Antalya’ya gönderdim. Teminat ve teklif mektupları kendi firmaları Hanzade A.ş. üzerinden sunuldu. Daha sonrasında anladığım kadarı ile Yusuf Yadoğlu, Remzi Baka ve Cafer Mahiroğlu bu projelerde ortak olmuşlar ve anlaşmışlar. Bu süreçlerin tamamını Ekrem İmamoğlu’nun talimatı ile Fatih Keleş’in bilgisi dahilinde İbrahim Bülbüllü’nün organizasyonu ile yapılmıştır.”