Ana SayfaHaberler"Hamas bir terör örgütü değil, mücahitler grubudur. Ey İsrail Türkiye’nin sana borcu...

“Hamas bir terör örgütü değil, mücahitler grubudur. Ey İsrail Türkiye’nin sana borcu yok”

Erdoğan, partisinin grup toplantısında konuştu: "Bizim İsrail devleti ile bir sorunumuz yok. Ama İsrail'in uyguladığı mezalimi, devlet yerine örgüt gibi hareket etme tarzını asla tasvip etmedik, etmeyeceğiz.", "İsrail’e gitme projemiz vardı, gitmeyeceğiz. Çünkü iyi niyetimizi bunlar suistimal ettiler", "Ey İsrail, sen bir örgüt olabilirsin çünkü bu Batı'nın sana borcu çok ama Türkiye’nin sana borcu yok.", "Hamas bir terör örgütü değil, topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir mücahitler grubudur." Babacan, kendisi ve Davutoğlu'nu kast ederek, Davos'taki konuşmasından sonra "işte şimdi yandık" dediklerini söyleyen Erdoğan'a tepki gösterdi: "Eğer o tarihte öyle güçlü konuşabildiyseniz sapasağlam ekonomimiz ve güçlendirmeye çalıştığımız demokrasimizden aldığımız özgüvenleydi. Şu anki gibi 'bir sarılan-bir bağıran' tutum değildi o."

Erdoğan’ın açıklamalarından öne çıkan satırlar şöyle:

“Filistin davasına sahip çıkacağız, Filistin meselesine her zaman insan penceresinden baktık. Krizin daha fazla büyümemesi için çaba gösteriyoruz.”

“İsrail devletiyle değil, örgüt gibi hareket etmeleriyle sorunumuz var”

“İsrail devletiyle bir sorunumuz yok ama İsrail’in uyguladığı mezalimi, devlet yerine örgüt gibi hareket etme tarzını asla tasvip etmedik, etmeyeceğiz.”

“İsrail, Gazze’deki mazlumlara karşı tarihin en vahşi saldırılarından birini gerçekleştiriyor. Ölenlerin yarısı çocuklardan oluşuyor kalan yarısı da annelerinden ve aile büyüklerinden oluşuyor. Bu bile bir vahşet olduğunu göstermeye yeterlidir.

“Hamas terör örgütü değil topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir mücahitler grubudur”

“İnsanlık dışı eylemi sürdüren başka bir ordu ve devlet bulamazsınız. Şimdi buradan İsrail’e ve dünyaya sesleniyorum. Toplantılar yapıyorlar. Yine son yaptıkları toplantıda bir araya geldiler ve tüm batı Hamas’ı örgüt olarak görüyorlar.

“Ey İsrail sen bir örgüt olabilirsin, batının sana borcu çok ama Türkiye’nin sana bir borcu yok. Hamas bir terör örgütü değil topraklarını ve vatandaşlarını koruma mücadelesi veren bir kurtuluş ve mücahitler grubudur.

Davos’ta o zamanki başbakanlarına ‘Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz’ demiştim

“Bu İsrail ne yapıyor? Çocukları öldürüyor. Biz bu çocukların öldürülmesine, bunların paramparça edilmesine asla müsaade edemeyiz.

“Ben bunu Davos’ta o zamanki başbakanlarına söylemiştim. Siz öldürmeyi çok iyi bilirsiniz demiştim. O günden bu yana Davos’a bir daha gitmedim.

“O gün benimle olan iki arkadaş şimdi siyasi parti lideri, ‘işte şimdi yandık’ dedi”

“Ve o gün benimle beraber olan iki arkadaş; bir tanesi de bugün bir siyasi partinin başında bir diğeri de diğer siyasi partinin başında. Onlar da arkamdan geliyorlar. Onların arkasında da yine bizim arkadaşlar; ne diyorlar biliyor musun? ‘İşte şimdi yandık’. Ben öyle dedim ya. İşte şimdi yanmışız.

“Ne oldu? Yandık mı? Biz dimdik ayaktayız ama siz yandınız. Siz hiçbir şeye yar olmadınız ve olmayacaksınız da. CHP’nin koltuğuna sığınmak size hiçbir şey katmayacak ve katmadı. Biz ise bu yolda evvelallah dimdik yürüyoruz.

“İsrail’e gitme projemiz vardı, iptal ettik”

“Ben hayatımda bir kere Netanyahu denen adamın elini sıktım. Türkevi’nde Amerika’da. İyi niyetimiz vardı. Onu suistimal vardı. İsrail’e gitme projemiz vardı, iptal ettik, gitmeyeceğiz. İyi niyetle devam etmiş olsaydı münasebetlerimiz farklı olabilirdi. O da olmayacak. Çünkü iyi niyetimizi suiistimal ettiler.

“Bu kafayla bir yere gidemezsin İsrail… İstersen ABD ve Batı’yı yanına al… Bütün mesele adil bir dünyanın kurulmasından geçer.

“Gazze’de yaşanan katliam ve yıkımın gerisindeki failler İsrail’e sınırsız destek verenlerdir. Buradan İsrail’e ve ona destek verenlere sesleniyorum, Gazze’de masumlar ölmeye devam ettikçe bölgeye gönderilen hiçbir uçak, savaş gemisi sorunu çözmeyecektir.

“Haçlı-Hilal anlayışı bir kenara konmalı”

“Derhal ateşkes ilan edilmelidir. Tüm taraflar elini tetikten çekmelidir. Katillere katil denmedikçe bölgeye huzur gelmez. Bölge dışı güçler ateşe benzin taşımaktan vazgeçmelidir. Eğer barışın egemen olduğu bir dünyayı kurmak istiyorsak, Haçlı-Hilal anlayışı bir kenara konmalı. Aksi halde insanlığa zarar olur.”

Babacan: “Güçlü konuşabildiyseniz sapasağlam ekonomimiz ve güçlendirmeye çalıştığımız demokrasimizden aldığınız özgüvenleydi”

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, kendisi ve Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu’nu kast ederek, Davos’taki konuşmasından sonra “işte şimdi yandık” dediklerini söyleyen Erdoğan’a tepki gösterdi.

Babacan Twitter’dan Erdoğan’ı mentionlarayak şunları yazdı:

“O gün sizinle olan siyasi parti başındaki ‘Arkadaş’ olarak söyleyeyim: Eğer o tarihte öyle güçlü konuşabildiyseniz sapasağlam ekonomimiz ve güçlendirmeye çalıştığımız demokrasimizden aldığımız özgüvenleydi. Şu anki gibi ‘bir sarılan-bir bağıran’ tutum değildi o.”

İtalya, Türkiye’nin büyükelçisini çağırıp Erdoğan’ın açıklamasını kınayacak

Erdoğan’ın bu açıklamalarına Avrupa’dan ilk tepki İtalya’dan geldi.

İtalya Başbakan Yardımcısı Matteo Salvini, “Cumhurbaşkan Erdoğan’ın Hamas’la ilgili sözleri iğrenç. Dışişleri Bakanı Tajani’ye Türkiye Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırmasını önereceğim” dedi.

- Advertisment -