Ana SayfaHaberlerDünyaHangi şirketler Rusya’dan çekildi?

Hangi şirketler Rusya’dan çekildi?

Dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yönelik tepkilerini ortaya koymak için her gün yeni yaptırımlar açıklıyor. Fakat Rusya’yı caydırmak için ticari ve ekonomik güçlerini kullananlar sadece hükümetler değil. ABD ve Avrupa merkezli şirketler başta olmak üzere Rusya’da faaliyet gösteren birçok çok uluslu şirket, operasyonlarını askıya alma veya ülkeden tamamen çekilme kararı aldı.

Birleşik Krallık merkezli enerji şirketi BP, Rusya devletine ait petrol şirketi Rosneft’teki %19,75’lik hissesini elden çıkaracağını duyurdu. Petrol ve doğal gaz üretiminin yaklaşık üçte birini Rosneft üzerinden gerçekleştiren şirket, bu hamleyle 25 milyar dolar zarara uğrayabilir.

BP’nin rakipleri de benzer bir yolu tercih etti: Shell, Gazprom ile iş birliğini sona erdirdiğini; ExxonMobil Rus petrolü ve gazına yatırımlarını sonlandırdığını, Equinor Rusya’daki girişimlerinden çıkış yapacağını, Total ise Rusya’ya artık yatırım yapmayacağını açıkladı.

Volvo, Honda, Daimler Truck, Jaguar Land Rover ve Harley Davidson ülkeye yönelik ihracatı durdurduğunu; Ford Motor, Volkswagen, Mercedes-Benz, Renault ve Toyota ise Rusya’daki fabrikalarında üretimi durduracağını açıkladı.

Intel, Rusya ve Belarus’a ihracatı durdurdu. Dell, Rusya’da satışlarını sonlandırdı.

Apple, Rusya’da ürünlerinin satışını durdurdu. Microsoft, Rusya’da yeni ürün ve servislerinin satışını askıya aldığını bildirdi.

Spotify, Rusya’daki ofisini kapattığını ve Rusya devleti ile ilişkili medya kuruluşlarının yayınlarına erişimi engellediğini açıkladı.

Mastercard ve Visa, Rusya merkezli finans kuruluşlarının ödeme ağlarını kullanmasını engellediğini duyurdu. PayPal, Rusya’daki hizmetlerini askıya aldı.

Disney ve Sony Pictures, yeni filmlerinin Rusya’da gerçekleşecek gösterimlerini askıya aldıklarını duyurdu. Warner Media, “The Batman”in Rusya’daki gösterimini durduracağını açıkladı.

H&M, 155 mağazasının olduğu Rusya’da satışları geçici olarak durdurduğunu; Ikea, fiziki ve çevrim içi mağazalardaki satışların askıya alındığını ve Rusya ve Belarus ile ihracat ve ithalat ilişkilerinin durdurulduğunu; Inditex, Nike, Hermes, Mango ve LVMH, geçici olarak mağazalarını kapattığını açıkladı.

CNN ve Bloomberg, Rusya Devlet Başkanı Putin’in Ukrayna’daki savaşa ilişkin “sahte bilgi yayanlara” 15 yıla kadar hapis cezası öngören düzenlemeyi onaylamasının ardından Rusya’daki faaliyetlerini askıya aldıklarını duyurdu. (Pareto)

- Advertisment -