Ana SayfaHaberler“Hayır, Suriye mültecilerin geri dönüşü için hala güvenli değil”

“Hayır, Suriye mültecilerin geri dönüşü için hala güvenli değil”

İnsan Hakları İzleme Örgütü Mülteci ve Göçmen Hakları Bölümü Direktörü Bill Frelick bir yazı kaleme alarak Suriye’nin mültecilerin geri dönebilmesi için hâlâ güvenli olmadığını söyledi: “Bir ülkenin bir kısmında ayrım gözetmeyen şiddetin olmaması o ülkenin güvenli olduğu anlamına gelmez.”

15 Eylül’de Kıbrıs İçişleri Bakanı Constantinos Ioannou, AB’nin Suriye’nin geri dönüş için güvenli olup olmadığını yeniden değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Ioannou’nun sözleri, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Şefi Volker Türk’ün, ülkenin kuzeydoğusundaki çatışmalar nedeniyle Suriye’de güvenliğin kötüleşeceği konusunda uyarıda bulunmasından bir gün sonra geldi.

BM Mülteci Örgütü, Suriye’deki koşulların bu tür faaliyetleri teşvik etmesini veya kolaylaştırmasını engellediğini ileri sürüyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Suriye güvenlik teşkilatlarının 2017 ile 2021 yılları arasında Suriye’ye dönen mültecileri nasıl keyfi olarak gözaltına aldığını, kaçırdığını, işkence yaptığını ve öldürdüğünü belgeledi.

Ayrıca İnsan Hakları İzleme Örgütü Temmuz gibi yakın bir tarihte, geri dönenlerin Suriye askeri istihbaratının gözetiminde işkenceye maruz kaldıklarını ve Suriye’nin yedek askeri kuvvetlerinde görev yapmak üzere askere alındıklarını tespit etti .

Örgütün Mülteci ve Göçmen Hakları Bölümü Direktörü Bill Frelick, bir yazı kaleme alarak önceki yıllarda var olan şartların değişmediğini ve Suriye’nin hâlâ sığınmacıların dönmesi için güvensiz bir yer olduğunu söyledi.

Frelick, “Bir ülkenin bir kısmında ayrım gözetmeyen şiddetin olmaması o ülkenin güvenli olduğu anlamına gelmez” dedi.

https://www-hrw-org.translate.goog/news/2023/09/29/no-syria-still-not-safe-refugee-returns?_x_tr_sl=auto&_x_tr_tl=tr&_x_tr_hl=tr&_x_tr_pto=wapp

- Advertisment -