Ana SayfaHaberlerHayırlı Cuma Anlaşması 25 yaşında: İrlanda kökenli ABD başkanı Biden Kuzey İrlanda’da

Hayırlı Cuma Anlaşması 25 yaşında: İrlanda kökenli ABD başkanı Biden Kuzey İrlanda’da

ABD Başkanı Joe Biden, bugün (11 Nisan) barışı tesis eden Hayırlı Cuma Anlaşması’nın 25. yılı kutlamaları kapsamında Kuzey İrlanda’ya gidiyor. 3 gün boyunca bölgeyi ziyaret edecek ve etkinliklere katılacak olan Biden, Katolik İrlanda göçmeni bir aile geçmişine sahip. Hayırlı Cuma Anlaşması, Kuzey İrlanda’da Katolikler ve Protestanlar arasında bir iktidar dizaynı tesis ederek barışı sağlamış, anlaşmadan sonra İRA militanları silah bırakıp siyasete atılmıştı.

ABD’nin İrlanda göçmeni kökenli ve Katolik başkanı Joe Biden, bugün (11 Nisan) üç gün sürecek Kuzey İrlanda ziyaretine başlıyor. Biden, Kuzey İrlanda’da geçireceği günlerinde bölgede Katolikler ve Protestanlar arasındaki barışı sağlayan Hayırlı Cuma Anlaşması’nın 25. yıl kutlamalarına katılacak, demokrasi ve barış hakkında konuşmalar yapacak, İrlanda kökenini vurgulayacak.

Anlaşma öncesinde Katolikler bağımsız İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmek ve Birleşik Krallık’tan ayrılmak isterken, Protestanlar Birleşik Krallık’ta kalmak istiyor, bu nedenle iki cemaat arasında sürekli çatışma yaşanıyor, Birleşik Krallık hükümeti ayrılıkçı İRA militanlarıyla mücadele etmek için bölgeye asker ve polis yolluyordu.

25. yıl kapsamında cemaatlerin mahalleleri arasına geçmişte çatışmaları önlemek amacıyla örülen duvarlara barışı anlatan grafikler çizildi.

- Advertisment -