Ana SayfaHaberlerEkonomi“Hazine’nin garanti verebilmesi için TBMM’den kanun geçmesi lazım”

“Hazine’nin garanti verebilmesi için TBMM’den kanun geçmesi lazım”

DEVA Partili İbrahim Çanakçı: “Siz belli bir gruba, belli bir kesime garanti veriyorsunuz. Onu da vatandaşın sırtına yıkıyorsunuz. Bunun anayasaya uygunluğu zaten tartışmalı. Anayasaya uygun olsa bile Hazine’nin Meclis’ten bir kanun geçirmesi lazım. Hazine şu anda bu garantiyi veremez. Bunun için kanun geçirmesi lazım ve bütçeye de ödeneğini koyması lazım.”

DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakçı Karar TV’de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’un “Bi Karar ver” programına konuk oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı dövize endeksli mevduat tedbirini değerlendiren Çanakçı, yeni tedbir için TBMM’de kanuni düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Çanakçı, hukukçuların kur yükselmesi durumunda dövize endeksli hesaplarda tutulan mevduatlardaki kaybın Hazine tarafından ödenmesini anayasaya aykırı bulduklarını belirtti.

Vergilerle kamu giderlerinin karşılanması gerektiği şeklindeki anayasa hükmünü hatırlatan Çanakçı, “Şimdi bu bir kamu gideri midir?” diye sordu.

Çanakçı sözlerine şöyle devam etti:

“Siz belli bir gruba, belli bir kesime garanti veriyorsunuz. Onu da vatandaşın sırtına yıkıyorsunuz. Bunun anayasaya uygunluğu zaten tartışmalı.

“Anayasaya uygun olsa bile Hazine’nin Meclis’ten bir kanun geçirmesi lazım. Hazine şu anda bu garantiyi veremez. Bunun için kanun geçirmesi lazım ve bütçeye de ödeneğini koyması lazım.

“Merkez Bankası kendi tebliğini açıkladı. Daha Hazine’nin tebliğini görmedik. Bu ödemelerde 3 ay alt sınır olduğu için, 3 ay sonra ödeme yapmadan önce o yasal yetkiyi almak durumundalar.”

Çanakçı, Merkez Bankası’nın yayımladığı tebliğdeki dayanak noktalarını da yetersiz bulduğunu belirterek, “Ortaya çıkacak bir kamu zararı varsa, o kaybın ödenmesine ilişkin kesinlikle meclisten yetki alınması lazım” dedi.

Kamu zararının kişiye göre tanımlanamayacağını ve keyfî biçimde yapılamayacağını söyleyen Çanakçı, “128 milyar doları kafasına göre satıp, Hazine’ye, Merkez Bankası’na 700 milyar liradan fazla zarar veren bir yönetim bunları umursar mı? Umursamaz” diye konuştu.

Paylan: “Yasa çıkmadan, Hazine’den 5 kuruş çıkmaz”

HDP Milletvekili Garo Paylan da dün sosyal medya hesabından TBMM’den yasa geçmeden Hazine’den ödeme yapılmayacağını hatırlatmış ve şu mesajı paylaşmıştı:

“Ziraat Bankası genel müdürü neye dayanarak ‘maliyeti hazine karşılayacak’ dedi. Meclis yasa çıkarmadan hazineden beş kuruş para çıkamaz. Yoksulların vergisini dolar baronlarına peşkeş çekmemek için mecliste her türlü mücadeleyi vereceğiz. Bu yasa meclisten zor geçer!”

- Advertisment -