Ana SayfaHaberlerHDP'den Başbağlar açıklaması: 26 yıldır bir adım atılmadı

HDP’den Başbağlar açıklaması: 26 yıldır bir adım atılmadı

HDP Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş’dan Başbağlar açıklaması: 26 yıldır bir adım atılmadı.

HDP Diyarbakır Milletvekili ve Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Nimetullah Erdoğmuş, Erzincan’ın Başbağlar köyünde 1993 yılında yaşanan ve 33 köylünün öldürüldüğü katliamın yıldönümünde bir açıklama yayınladı.

“Başbağlar’da katledilen 33 köylünün acısını yüreğimizde hissediyoruz” başlıklı açıklamasında Erdoğmuş, “5 Temmuz 1993 yılında karanlık odaklar ve derin yapılar tarafından gerçekleştirilen Başbağlar Katliamı’nın üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen olayın aydınlatılmasına dair hâlâ herhangi bir adım atılmamış, esaslı bir inceleme ve araştırma yapılmamıştır” dedi.

Erdoğmuş açıklamasında şunları ifade etti, “Köye 25 km ötede bulunan jandarmanın, olay yerine neden 14 saat sonra geldiği, yine olay yerinde bulunan 558 kovanın neden balistik inceleme sürecine tabi tutulmadığı hâlâ gizemini korumaktadır. Katliamın esaslı bir şekilde araştırılması, karanlık ellerin açığa çıkarılarak yargılanması gerekirken, bu katliam iç siyasette bir istismar konusu haline getirilmiştir. 1994 yılında Erzincan DGM’de başlayan Başbağlar Katliamı duruşmaları, İzmir DGM’ye taşınmış, 1998 yılında dava takipsizlikle kapanırken, 2013 yılında (mevcut iktidar döneminde) zaman aşımına uğramıştır. Yine, 2013 yılında katliam mağduru ailelerin meclis araştırma komisyonu kurulması talebi reddedilmiş, olay adeta üstü kapatılmak istenmiştir.”

‘AYHAN ÇARKIN İTİRAF ETMİŞTİ’

Olayda tetikçi olduğu iddia edilen 20 kişinin yargılandığını fakat gerçek organizatörleri ve faillerine dair en ufak bir inceleme başlatılmadığını söyleyen Erdoğmuş’un açıklaması şöyle devam etti, “Davanın hakimlerinden Şakir Kadıoğlu, yıllar sonra şöyle bir itirafta bulunmuştur: Katliamdan dolayı tutuklananların olayla hiçbir ilgisi yoktu. Özel timci Ayhan Çarkın ise yaptığı açıklamalarda Başbağlar ve daha pek çok katliamda yer aldığını itiraf etmiş olmasına rağmen katliamın aydınlatılması yönünde herhangi bir girişimde bulunulmamıştır. 26 yıl önce Başbağlar köyünde katledilen 33 köylünün acısını yüreğimizde hissediyor, katliamı lanetliyor, acılı ailelerin üzüntüsünü paylaşıyoruz. Dün olduğu gibi bugün de olayın aydınlatılması, faillerin ve karanlık ellerin açığa çıkarılmasına yönelik çağrımızı yineliyoruz.”

- Advertisment -