Ana SayfaHaberlerHDP’li Güzel’in dokunulmazlığı kaldırıldı

HDP’li Güzel’in dokunulmazlığı kaldırıldı

HDP Milletvekili Semra Güzel’in yasama dokunulmazlığı, TBMM Genel Kurulu’ndaki oylamayla kaldırıldı. AK Parti ve MHP’nin yanı sıra CHP ve İYİ Parti de evet oyu verdi. Güzel’in 2017 yılında öldürülen bir PKK’lıdan çıkan, milletvekilliği öncesinde 2014 yılında çektirdiği fotoğrafları geçen ay bir internet sitesinde yayımlanmıştı.

HDP Milletvekili Güzel’in çözüm süreci döneminde, 2014 yılında ziyaret ettiği bir PKK mensubuyla fotoğrafları bazı medya organlarında yayımlanmıştı. Bunun üzerine Güzel’in yargılanması için fezleke hazırlanarak TBMM’ye gönderilmişti.

Güzel’in yasama dokunulmazlığının kaldırılması hakkındaki TBMM’ye gönderilen iki Cumhurbaşkanlığı tezkeresi Genel Kurulda görüşüldü.

İlk fezlekede 313 kabul, 52 ret oyuyla Güzel’in milletvekili dokunulmazlığı kaldırıldı. İkinci fezleke için ise 327 kabul, 52 ret oyu çıktı. Oylama sonrası HDP milletvekilleri genel kurul salonunu terk etti.

AK Parti, MHP, CHP ve İYİ Parti, Güzel’in dokunulmazlığının kaldırılması yönünde oy kullandı.

Oylamada HDP ve TİP hayır oyu verdi.

Güzel adına savunmayı HDP Grup Başkan Vekili Saruhan Oluç yaptı. Oluç, DEP milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını hatırlatarak “Bir sivil polisin Meclis’te Orhan Doğan’ı başından tutarak polis otomobiline bindirmesini gösteren o meşum sahne ise, bu olayın sembolü olarak Kürt halkının zihinlerine kazındı ve asla unutulmadı” diye konuştu.

Oluç, fotoğrafların çözüm sürecinde olduğunu hatırlattı ve şunları söyledi:

“Semra Güzel yazılı açıklamasında, yalnız kendisinin değil milyonlarca insanın geleceğe umutla baktığı, barışı arzuladığı ve Çözüm Süreci olarak adlandırılan süreçte kamplara uzun süredir göremediği sözlüsünü ziyaret etmek için gittiğini ifade etti. Ortalama zekâya sahip her vatandaş, önyargılarından sıyrılarak bu resimlere baktığında gerçekten iki kişi arasındaki duygusal yakınlığı görecektir. Örgüt üyesi olmayan ancak farklı zamanlarda, farklı amaçlarla kampları ziyaret etmiş başkaca kişiler de olmuştur ve bu kişilerle ilgili hiçbir soruşturma başlatılmamıştır. Bu durum, bugüne değin bir kişinin PKK kamplarına gitmesinin değil, gidiş amacına göre suç olarak nitelendirildiğini veya nitelendirilmediğini göstermektedir.”

Oylama sonrasında HDP Milletvekili Murat Çepni sosyal medya hesabından “Semra Güzel vekilimizin dokunulmazlığı AKP, MHP, İYİP ve CHP’nin oylarıyla kaldırıldı. Sözümüz aynı; daha güçlü örgütleneceğiz, kenetleneceğiz, faşizmi yeneceğiz!” mesajını paylaştı.

- Advertisment -