Ana SayfaHaberlerHDP’nin hesaplarına blokaj kararına, Gül’ün ve Erdoğan’ın atadığı 3’er üye karşı oy...

HDP’nin hesaplarına blokaj kararına, Gül’ün ve Erdoğan’ın atadığı 3’er üye karşı oy kullandı

AYM’de HDP’nin hazine yardımının bulunduğu hesaplarına bloke konulması kararına 6 AYM üyesi karşı çıkarken, 9 AYM üyesi onayladı. Abdullah Gül döneminde Anayasa Mahkemesi’ne atanan Zühtü Arslan, Engin Yıldırım ve M. Emin Kuz ile Recep Tayyip Erdoğan döneminde atanan Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu ve Selahaddin Menteş karara karşı oy kullandı. AYM’de görülen davada HDP’nin kapatılabilmesi için üyelerin üçte ikisinin (10 üye) lehte oy kullanması gerekiyor.

17 Mart 2021’de partinin kapatılması istemiyle AYM’ye dava açan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, iddianamesinde Hazine yardımının bulunduğu banka hesabının bloke edilmesini talep etmişti.

Şahin 19 Aralık’ta blokaj konulması talebini yineleyerek AYM’ye 11 sayfalık yazı gönderdi. Yazıda, HDP’nin PKK ile irtibatının kapatma davası sürecinde devam ettiği iddia edilerek, Hazine yardımının parti dışı faaliyetlerde kullanılmasının engellenmesi için HDP’nin hazine yardımı ödenen hesaplarının bloke edilmesi gerektiği belirtildi.

Bugün toplanan Anayasa Mahkemesi, Başsavcılığın talebini kabul ederek HDP’nin hesaplarına blokaj konulmasına karar verdi.

Karar; 6’ya karşı 9 oyla, oy çokluğuyla kabul edildi.

Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı döneminde Anayasa Mahkemesi’ne atanan AYM Başkanı Zühtü Arslan, AYM Başkanvekili Engin Yıldırım ve M. Emin Kuz ile Recep Tayyip Erdoğan döneminde atanan Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu ve Selahaddin Menteş karara karşı oy kullandı.

Anayasa Mahkemesi’nin ara kararında şu ifadeler yer aldı:

1. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tedbir talebini içeren yazı ve eklerinin, talep hakkında karar verilmeden önce Halkların Demokratik Partisine gönderilerek savunmasının alınmasına gerek olmadığına, Zühtü ARSLAN, Hasan Tahsin GÖKCAN, Engin YILDIRIM, Recai AKYEL, Yusuf Şevki HAKYEMEZ, Yıldız SEFERİNOĞLU ile Selahaddin MENTEŞ’in karşıoyları ve OYÇOKLUĞUYLA,

2. Davalı Partiye ödenen Devlet yardımının bulunduğu banka hesabına 2023 yılında ödenen veya ödenecek Devlet yardımı yönünden tedbiren bloke konulmasına; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının konuya ilişkin dilekçe ve eklerinin davalı Partiye tebliğ edilerek savunma için 30 (otuz) gün süre verilmesine; savunmanın alınmasından sonra tedbir talebinin yeniden değerlendirilmesine,

Zühtü ARSLAN, Engin YILDIRIM, M. Emin KUZ, Yusuf Şevki HAKYEMEZ, Yıldız SEFERİNOĞLU ile Selahaddin MENTEŞ’in karşıoyları ve OYÇOKLUĞUYLA,

3. Kararın bir örneğinin gereği için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilmesine, 5/1/2023 tarihinde karar verildi.

- Advertisment -