Ana SayfaHaberlerGündemHDP’nin kapatılması: İYİ Partili Bilge Yılmaz’dan her yoruma açık değerlendirme: “Kapatmak problemi...

HDP’nin kapatılması: İYİ Partili Bilge Yılmaz’dan her yoruma açık değerlendirme: “Kapatmak problemi çözmez; Almanya’da bazı partileri açmak yasak”

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Bilge Yılmaz, HDP’ye açılan kapatma davasını değerlendirdi: “Türkiye'de parti kapatılmasının bir problemi çözmediğini, başka türlü çözümlerin gerektiğini düşünüyorum. Bakın Almanya'da mesela bazı siyasi partileri açmak yasaktır. Her ülkenin belirli çizgileri var.”

T24’ten Cansu Çamlıbel’in sorularını yanıtlayan İYİ Parti Ekonomi Politikaları Sorumlusu Bilge Yılmaz, HDP’ye açılan kapatma davası hakkındaki görüşünü de açıkladı.

Partilerin kapatılmasının sorunu çözmek için yeterli olmadığını savunan Yılmaz, Türkiye’de yargı bağımsızlığının olmadığını belirterek, 14 Mayıs seçimlerinden önce HDP’nin kapatılmasının doğru olmayacağını söyledi. Yılmaz, gazeteci Çamlıbel’in bu konudaki sorularını şöyle cevapladı:

Her şeye hazırlıklı olmamız lazım derken HDP’nin kapatılması ihtimalini kuvvetli mi görüyorsunuz?

Ben konunun uzmanı değilim. Ama Türkiye’de parti kapatılmasının bir problemi çözmediğini, başka türlü çözümlerin gerektiğini düşünüyorum.

Yani kişisel olarak parti kapatmalara karşısınız, doğru mu?

Bakın Almanya’da mesela bazı siyasi partileri açmak yasaktır. Her ülkenin belirli çizgileri var.

Açık soykırım çağrısı yapan Nazi eğilimli partiler yasak, evet. 

Tabii tabii. İnsanlar genelde olayları böyle uç yerlere götürüp demagojik tartışmalara sokuyorlar. O tür demagojilere kapıyı kapatmak için söylüyorum. Türkiye’de HDP görüşünü temsil eden birçok parti kapatıldı. Bir çözüm sağladı mı o partilerin kapatılması? Ben zannetmiyorum. Bunu bir kere bir kenara koymak lazım. Diğer mesele de şu; Türkiye’de şu an insanlar yargıya güvenmiyor. Yargı tamamen iktidarın kullandığı bir araç haline geldi. Böyle bir ortamda bu tür kararlar halkın güvenini daha da sarsar. Biz şu an herhangi bir konuda verilen kararın hukuksuz olduğunu düşünüyorsak, böyle bir ortamda parti kapatma gibi önemli bir konunun tartışılması da rahatsız edici. ‘Biz hükümet tarafından kullanılan bu yargıya inanmıyoruz’ deyip sonra da ‘ama bu konuda doğru karar veriyor’ demek kendi içinde problemli bir bakış açısı. Biz seçim öncesinde bir partinin kapatılmasını uygun görmüyoruz. Ama kapatılabilir mi? Kapatılabilir. Çünkü Tayyip Bey’in bugün yargı üzerinde büyük bir kontrolü var. Bunu da üzülerek söylüyorum. İşini doğru yapan hakimlerden de özür diliyorum ama maalesef gözüken köy kılavuz istemiyor.https://t24.com.tr/yazarlar/cansu-camlibel/prof-dr-bilge-yilmaz-akp-kalirsa-turkiye-de-kambiyo-rejimi-kapanacak,39292

- Advertisment -