Ana SayfaHaberlerHEDEP İstanbul İl Eş Başkanı: "Görüşme için AK Parti’ye de CHP’ye de...

HEDEP İstanbul İl Eş Başkanı: “Görüşme için AK Parti’ye de CHP’ye de kapımız açık”

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İstanbul İl Eş Başkanı Murat Kalmaz, 2019 yerel seçimleri ve 2023 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden farklı olarak 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde bu kez bir ittifaka destek vereceklerse “koşul ve şartları olacağını” söyledi: "Bu yerel seçimde koşulsuz tek bir oyumuz yok; görüşme için AK Parti’ye de CHP’ye de kapımız açık."

BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İstanbul İl Eş Başkanı Murat Kalmaz şunları söyledi:

“Eleştiri ve özeleştiri sürecinin ardından parti kurullarında bir sonraki seçime yönelik yeni yol haritası belirledik. Biz önceki seçimde Batı’da kaybettirme eksenli bir durum gelişmesinden kaynaklı olarak talepte bulunmamıştık. Ama bu sefer halkımızın talepleri var. Halkımız diyor ki ‘Kazanım elde etmediğim bir ittifakta, bir seçimde ben yokum’.”

“Yapılan toplantılarda iletilen görüşler doğrultusunda Türkiye çapında adaylarını ön seçimle belirlemek istiyoruz. Asıl olarak iki büyük ittifakın dışında kalacak ve üçüncü yol çizgisini benimseyeceğiz ama bazı kentlerde ittifak olabilir, henüz kesin olmamakla birlikte İstanbul’da da bunun ihtimal dahilinde.”

“Örnek diyorum, afaki söylüyorum, A ilçesine biz deriz ki burada bizim adayımızla gireceğiz. Örnek diyorum Esenyurt olur, Adalar olur, başka yerler olabilir. Biz deriz ki biz kendi adayımızla girelim, siz burada bize destek verin, biz de şurada size destek veriyoruz. Diğer kalan muhtemel birlikte kazanacağımız yerde de potansiyelimiz bu kadar bunun karşısında da örnek diyorum, işte belediye başkan yardımcılıkları olabilir, meclis üyelikleri olabilir, müdürlükler olabilir.”

“Biz meşru bir partiyiz. Mecliste üçüncü partiyiz. Özgür Özel İYİ Parti ile, Deva Partisi ile, Gelecek Partisi’yle nasıl görüşüyorsa, bizimle de bu meşruiyetle görüşmeli. Bu aynı zamanda iktidar için de bu geçerlidir.”

“Bakın biz şunu kesinlikle kabul etmiyoruz. Yüzde bir, iki oyu olan bir partiye verilen değer kadar bize değer verilmemesini biz hem parti olarak hem halk olarak kabul etmiyoruz. Dolayısıyla bizimle görüşürken şeffaf ve cesur olunması gerekiyor.”

“Özgür Özel gerçekten Türkiye’nin ikinci yüzyılında demokratikleşmesini istiyorsa cesur olması gerekiyor. Ve o cesaretini en iyi göstereceği alan da Kürtlere yaklaşımı.”

“Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu’ndan şu ana kadar bir görüşme girişimi olmadı.”

“Sayın Öcalan’ın (Abdullah Öcalan) üzerinde tecrit durumu söz konusu. On binlerce üyemizin, çalışanımızın, yöneticimizin sürekli bir soruşturma altında olduğu, binlercesinin cezaevinde olduğu bir durum söz konusu. Dolayısıyla hukuksal anlamda değişim, dönüşüm yapılması açısından beklenti var. Yine bizim kimi ulusal anlamda dil ve kültürle ilgili taleplerimiz var. Kayyum meselesi var. Buna benzer kimi genel talepler var, hassasiyetler var.”

“Biz, değer yargılarımıza hakaret etmeyen, bu konuda saygılı olan, eşitlik ilkesine uyan, her kesime bu konuda açığız. Bu Millet ittifakı olur, bu Cumhur ittifakı olur. Bu AK Parti olur, A partisi B Partisi olur fark etmiyor. Geçmişte olmayan şeyler değil bunlar. Geçmişte AK Parti ile buna benzer görüşmeler yapıldı. Bugün de aynı durumdayız, ki bu konuda daha realist, Türkiye’nin bütününü gözeten, Türkiye’nin demokratikleşmesi noktasında bu taleplere uyan herkesle biz oturup konuşmaya her zaman hazırız.”

“HEDEP ile iktidar arasında yapılan görüşme, hasta tutsaklarla ilgiliydi. Sürekli, rutin bir şekilde yapılan görüşmelerdir. Bu talepler Adalet Bakanlığı’na iletilir. Uzun zamandır yapılıyor ama seçim yaklaştığı zaman gündem oldu.

- Advertisment -