Ana SayfaHaberlerEkonomi“Herhalde birisinin ‘Rezervlerimiz 128 milyar $'a çıktı, gördünüz mü?’ diye hazırlanmış konuşması...

“Herhalde birisinin ‘Rezervlerimiz 128 milyar $’a çıktı, gördünüz mü?’ diye hazırlanmış konuşması var”

Ekonomistler, döviz cinsi mevduat için zorunlu karşılık oranının tüm vadelerde 200 baz puan arttırılması kararına sosyal medyadan dikkat çekici yorumlar yaptılar: “Yüksek kur cari açığı daraltır geyiği de geride kaldı, dövize zımni müdahale başladı”, “Niyet belli, haftaya bir indirim daha yapılacak”, “Kısacası, ne yaptığını bilmiyorsun!”

Resmî Gazete’de yayımlanan tebliğe göre, döviz cinsi mevduat için bankaların zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı. Türk Lirası zorunlu karşılıkların altın cinsinden tesis edilmesinde üst limit yüzde 15’ten yüzde 10’a düşürüldü.


Vadesiz ve 1 yıla kadar vadeli döviz cinsi mevduat için zorunlu karşılık oranı yüzde 25; 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli döviz cinsi mevduat hesabı için zorunlu karşılık oranı yüzde 19 oldu. Kararla TL cinsinden zorunlu karşılıklar 7,4 milyar TL, döviz cinsi zorunlu karşılıklar ise 3,8 milyar dolar artacak.

Sosyal medya hesaplarında kararı yorumlayan ekonomistlerin paylaşımları şöyle:

- Advertisment -