Ana SayfaDış HaberHeyetler Kahire'den ayrıldı, ateşkes görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı

Heyetler Kahire’den ayrıldı, ateşkes görüşmeleri başarısızlıkla sonuçlandı

Kahire’de ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğundaki ateşkes görüşmelerinden Hamasheyeti Katar’a, İsrail heyeti Tel Aviv’e, CIA Başkanı Burns Washington’a geri döndü. Geçen hafta İsrail’in heyet göndermediği Kahire’de Hamas, ABD, Katar ve Mısır’ın ateşkes teklifini kabul etmiş, İsrail ise Refah’a operasyona devam kararı almıştı. Bu kez Kahire’ye heyet gönderen İsrail, geçen hafta anlaşılan metinde değişiklik istedi ama bu kez de Hamas ateşkes önerisindeki değişiklikleri reddetti.

Üst düzey bir Hamas heyeti Perşembe günü erken saatlerde Katar’a gitmek üzere Mısır’ın başkenti Kahire’den ayrılırken, Kahire’deki müzakereler hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar Middle East Eye’a, İsrail’in anlaşmadan çekilmesinin ardından hafta başında kabul ettikleri teklifte herhangi bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini söyledi.

Middle East Eye, Hamas heyetinin hafta başında arabulucular tarafından önerilen anlaşmaya hala bağlı olduğu, ancak İsrailli yetkililerle iki gün süren ve bir ilerleme sağlanamayan görüşmelerin ardından Kahire’den ayrıldığını yazdı. 

Jerusalem Post, Hamas’ın üst düzey yetkilisi İzzet el-Rişek’e dayandırdığı haberinde Hamas’ınkabul ettiği ateşkes anlaşmasının şartlarına hala bağlı olduğunu bildirdi.

Times of Israel’e göre İsrail müzakere ekibi de Kahire’den ayrıldı. ABD’li arabulucuların da Kahire’den ayrıldığı bildirildi.

Pazartesi günü Hamas, altı haftalık üç aşamadan oluşan ve kalıcı bir ateşkes, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi ve kuşatmanın sona ermesini sağlayacak bir teklifi kabul ettiğini açıklamıştı. 

Teklif, Gazze’de tutulan tüm İsrailli tutsakların, daha sonra üzerinde mutabık kalınacak bir dizi Filistinli tutsak karşılığında serbest bırakılmasını da içeriyordu.

Katar, Mısır, Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşmiş Milletler anlaşmanın garantörleri olarak sıralanmıştı.

Associated Press haber ajansına göre, Mısırlı bir yetkili ve Batılı bir diplomat, Hamas’ın kabul ettiği taslağın, ABD’nin daha önce İsrail’e kabul ettirdiği versiyona göre sadece “küçük ifade değişiklikleri” içerdiğini ve değişikliklerin, taslağın Hamas’a göndermeden önce Burns’edanışılarak hazırlandığını söyledi.

Ancak Hamas’ın anlaşma şartlarını kabul ettiğini açıklamasından birkaç saat sonra İsrail, ABD ve BM’nin böylesine yoğun nüfuslu bir bölgeye yapılacak askeri bir saldırının insani sonuçlarının vahim olacağı yönündeki uyarılarına rağmen Refah’ın doğu bölgelerini bombalamaya başladı.

İsrail ordusu Hamas’ın son kalesi olarak gördüğü Refah’a hedefli hava saldırıları düzenlediğini açıklarken Başbakan Benjamin Netanyahu da rehine anlaşması olsun ya da olmasın güney bölgesine saldırmaya devam edeceklerini söyledi.

İktidardaki koalisyonun aşırı sağcı üyelerinin baskısı altındaki Netanyahu, Hamas’ıntaleplerini defalarca reddetti.

Pazartesi günü, koalisyondaki aşırı sağcı müttefiki Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, eskiden Twitter olarak bilinen sosyal medya platformu X’te yaptığı açıklamada İsrail’in Hamas’ın son hamlesini reddetmesi gerektiğini söyledi.

“Hamas’ın hile ve oyunlarının tek bir cevabı var: Refah’ın derhal işgal edilmesi, askeri baskının arttırılması ve Hamas’ın tamamen yenilgiye uğratılana kadar vurulmaya devam edilmesi.”

O tarihten bu yana İsrail Refah’ın bazı bölgelerini halı bombardımanına tutarken, Perşembegünü kuşatma altındaki bölgede ölen Filistinlilerin sayısı yaklaşık 35,000’e yükseldi.

Çarşamba günü ABD Başkanı Joe Biden, Refah’a yönelik geniş çaplı bir işgal başlatması halinde İsrail’e saldırı amaçlı silah transferini askıya alacağını söyledi.

CNN’den Erin Burnett’e verdiği röportajda Biden, “Refah’a girerlerse… Refah’la başa çıkmak için, şehirlerle başa çıkmak için tarihsel olarak kullanılan silahları tedarik etmeyeceğimi açıkça belirttim” dedi.

Biden ayrıca Refah’a yapılması planlanan saldırıdan duyduğu hayal kırıklığını dile getirerek bunun Mısır ile derin sorunlara yol açtığını belirtti.

Biden, “Şu anda, bir ilişkimiz olduğundan ve yardım ettiğimizden emin olmak için çok çalıştığım Mısır ile sorunlara neden oluyor” dedi.

“Bibi’ye ve savaş kabinesine açıkça ifade ettim: eğer gerçekten bu nüfus merkezlerine saldırırlarsa bizim desteğimizi alamayacaklar” diye ekledi.

Biden’ın Perşembe günü yaptığı açıklamalara cevaben Ben Gvir “Hamas ♥ Biden” şeklinde bir tweet attı.

- Advertisment -