Ana SayfaHaberlerHikmet Çetin: “Mustafa Kemal çok büyük işler yaptı ama bazı yanlışlar da...

Hikmet Çetin: “Mustafa Kemal çok büyük işler yaptı ama bazı yanlışlar da olmuştu. Dersim olayları öyle mi olmalıydı?”

CHP eski Genel Başkanı Hikmet Çetin, Dersim ve 1915'le ilgili konuştu: “Mustafa Kemal bir devrimciydi. Çok büyük işler de yaptı. Ama bazı yanlışlar da olmuştu. Dersim olaylarında öyle mi olmalıydı? Baba dururken çocuğu asmak falan, onlar olacak şeyler değil tabii. Onların merkezden yapıldığını zannetmiyorum. Bir şekilde bunları anlatıp özür dilenebilirdi. Mesela 1915 Ermeni olayları gibi. ‘Özür diliyoruz’ denseydi belki bu iş bu kadar büyümezdi.”

CHP’nin eski genel başkanlarından ve eski Dışişleri Bakanı Hikmet Çetin, Artı TV’den Kemal Avcı’ya verdiği röportajda Dersim ve 1915’le ilgili şunları söyledi:

“Liderlik zor. CHP liderliği şöyle zor: Cumhuriyetin başından beri Türkiye’de olmuş iyi-kötü, yanlış-doğru, hepsinde var. Bunu böyle bütün bunlar zamanında niçin, nasıl yapıldı? Neden öyle oldu falan diye bilmeniz lazım. Çok zor bir şey bu, kolay değil. Cumhuriyetle özdeşleşmiş bir parti. İyi şeyler var, kötü şeyler var; yanlışlar var. Mustafa Kemal bir devrimciydi. Çok büyük işler de yaptı. Ama bazı yanlışlar da olmuştu. O merkezden de kaynaklanmayan yanlışlar. Mesela öyle yerlerde, mesela Dersim olaylarında… Şimdi Dersim olaylarında öyle mi olmalıydı? Öyle olmayabilirdi. Oradaki yetkili, yetkili kişinin şeyi bu. Verdiği bir karar diye. Yani baba sağken, baba dururken çocuğu asmak falan, onlar olacak şeyler değil tabii. Onların merkezden yapıldığını zannetmiyorum.

Bence CHP’nin sorumluluğu yok. Yani şundan dolayı yok; o zaman Başbakan da Celal Bayar zaten. 50’li yıllardı vs. Bir şekilde bunları anlatıp özür dilenebilirdi. Tıpkı şey gibi. Mesela 1915 Ermeni olayları gibi. Cumhuriyet kurulduğu zaman, yani o günkü kadro; niye bunu yapamadılar, onu da bilemiyorum. O günkü kadro çıkıp işte ‘Böyle bir şey oldu, yanlışlıklar da var işin içinde. Çok üzücü olaylarda oldu. Özür diliyoruz’ denseydi belki bu iş bu kadar büyümezdi. Yani bir özür dilemeyi yenilgi anlamına gelmezdi. Özür dilemeyi bir araç kullanılabilir. Gerektiği zaman. Yapamadık.”

- Advertisment -