Ana SayfaHaberlerDünyaHindistan Başbakanı Modi’yi eleştiren ana muhalefet liderinin milletvekilliği düşürüldü

Hindistan Başbakanı Modi’yi eleştiren ana muhalefet liderinin milletvekilliği düşürüldü

Hindistan’da bir ilk derece mahkemesi, Başbakan Modi’yi “bütün hırsızların soyadı Modi” cümlesiyle eleştiren ana muhalefet partisi lideri Rahul Gandhi’ye 2 yıl hapis cezası verdi. Cezaya bağlı olarak Rahul Gandhi’nin milletvekilliği de düşürüldü. Mahkeme gerekçe olarak iftira ve karalama yasağının ihlalini ileri sürdü, muhalif hukukçular ise bu yasaların muhalifleri susturmak için kullanıldığını söyleyerek karara tepki gösterdi.

Rahul Gandhi hapis cezası alsa da hapse girmeyecek, kefaletle serbest bırakılacak, üst mahkemelere itiraz yolu da açık olacak. Eski başbakan Indira Gandhi’nin torunu ve yine eski başbakan Rajiv Gandhi’nin oğlu olan Rahul Gandhi, ana muhalefet partisi ve ülkenin kurucu partisi seküler-merkez sol Kongre Partisi’nin fiili lideri olarak görülüyor. Partinin resmi başkanı ise Rahul Gandhi’nin annesi Sonia Gandhi.

Ana muhalefet partisini nesiller boyunca yöneten Gandhi ailesi, ülkenin ilk başbakanı Nehru’nun soyundan gelen politik bir hanedan olarak görülüyor. Halktan kopuk oldukları ve nepotizm iddialarıyla eleştiriliyor, Modi iktidarına güçlü bir alternatif kuramamakla suçlanıyor.

- Advertisment -