Ana SayfaHaberlerDünyaHintli satranç yıldızı 17 yaşına önceki dünya şampiyonunu yenerek girdi

Hintli satranç yıldızı 17 yaşına önceki dünya şampiyonunu yenerek girdi

Genç Hintli satranç yıldızı Dommaraju Gukesh, 17. yaş gününde, dünyanın bir numarası olan ve beş kez dünya şampiyonluğu kazann Norveçli Magnus Carlsen’i yendi.

İkili, Norveç’in Stavanger kentinde düzenlenen ve 10 dünya yıldızının katıldığı, kazananın yaklaşık 68.400$ alacağı turnuvada karşı karşıya geldi.

Turnuvada Gukesh ve Carlsen’in yanı sıra, Alireza Firouzja, Anish Giri, Wesley So, Hikaru Nakamura ve Fabiano Caruana gibi dünyanın en iyi oyuncuları yarışıyor.

İlk üç turun ardından Gukesh, bir galibiyet, bir mağlubiyet ve bir beraberlikle dördüncü sırada yer alıyor.

Carlsen, iki beraberlik ve bir mağlubiyetin ardından sekizinci. Turnuvanın zirvesinde ise 14 yaşında büyük usta mertebesine ulaşmış, şimdi 30 yaşında olan İtalyan Caruana var.

Sven Magnus Øen Carlsen, FIDE sıralamasında dünyada birinci. Dünya Hızlı Satranç Şampiyonu ve Dünya Yıldırım Satranç Şampiyonu unvanlarının da sahibi. Satrancın Mozart’ı olarak adlandırılıyor.

Dommaraju Gukesh 12 yıl, yedi ay ve 17 günlükken satrançta grandmaster ünvanı kazandı.  Rus Sergey Karjakin’den sadece birkaç hafta büyükken bu ünvanı kazanarak, gelmiş geçmiş en genç satranç büyük ustası olmayı 17 gün farkla kaçırdı.

Gukesh, geçen yıl da karşı karşıya geldiği Carlsen’i yenmişti.

Gukesh’in doğum gününe denk gelen oyundan sonra pasta kesildi.  

- Advertisment -