Ana SayfaHaberlerHiroşima’dan sağ kurtulan Japon modacı Issey Miyake 84 yaşında kansere yenik düştü

Hiroşima’dan sağ kurtulan Japon modacı Issey Miyake 84 yaşında kansere yenik düştü

Ünlü Japon modacı ve sanatçı Issey Miyake, 84 yaşında karaciğer kanser nedeniyle hayatını kaybetti. 22 Nisan 1938’de Hiroşima’da dünyada gelen Miyake, 7 yaşındayken ABD, Hiroşima kentine atom bombası attı. Annesiyle birlikte kaldıkları ev bombanın atıldığı noktadan sadece 3 kilometre uzaklıktaydı. %50’si yanan annesi 3 yıl sonra radyasyonlu yaraları nedeniyle hayatını kaybetti. Miyake de kemik ağrıları nedeniyle zor günler yaşadı. Issey Miyake, parfüm markalarıyla bütün dünyada ün salmıştı.

Steve Jobs’ın kazağını tasarlayan, “The L’eau d’Issey” adında ünlü bir parfüm ürününü piyasaya süren moda tasarımcısı Issey Miyake, 84 yaşında karaciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Japonya’da doğan Issey Miyake, 22 Nisan 1938’de Hiroşima’da dünyada geldi. Miyake, 7 yaşındayken ABD, Hiroşima kentine atom bombası attı. Miyake 140.000 kişinin ölümüne neden olan ve hayatta kalanları ömür boyu travmatize eden patlamada hayatta kaldı. Fakat annesiyle birlikte kaldıkları ev bombanın atıldığı noktadan sadece 3 kilometre uzaklıktaydı. %50’si yanan annesi 3 yıl sonra radyasyonlu yaraları nedeniyle hayatını kaybetti. Miyake de kemik ağrıları nedeniyle zor günler yaşadı.

Miyake, önce Tokyo’daki Tama Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden mezun oldu, 1965’te Paris’e taşındı ve Chambre Syndicale de la Couture Parisienne okulunda okudu.  1980’lerden itibaren Issey Miyake, o zamana kadar modada hiç görülmemiş malzemeleri kullanarak stilini tüm dünyaya yaydı.

Barack Obama’nın 2016 yılında Hiroşima’yı ziyaret etmesi üzerine Miyake, New York Times için bir makale kaleme almış ve şunları söylemişti: “”6 Ağustos 1945’te ilk atom bombası Hiroşima’nın üzerine bırakıldı. Oradaydım ve yedi yaşımdaydım. Bugün gözlerimi kapadığımda hâlâ kimsenin yaşamaması gereken şeyleri görüyorum. Parlak kırmızı bir ışık, siyah bir bulut ve dört bir yana kaçışan insanlar… Bugüne kadar anılarımı paylaşmamayı seçmiştim. Yaratıcı ve iyimser bir alan olan tasarım ile acılarımı bastırmaya çalışmıştım… Umarım Obama, Hiroşima’dan gelen daveti kabul eder ve Amerikan başkanının nükleer silahsızlanma konusundaki arzusunu tüm dünyaya gösterir.”

- Advertisment -