Ana SayfaHaberlerDünyaHollanda’da iktidar partisinin yeni lideri Dilan Yeşilgöz: Türkiye’den 1984’te bir tekneyle ayrılmıştı…

Hollanda’da iktidar partisinin yeni lideri Dilan Yeşilgöz: Türkiye’den 1984’te bir tekneyle ayrılmıştı…

Hollanda’da Başbakan Rutte’nin gelecek seçimde siyaseti bırakacağını açıklayarak istifa ettiği liberal sağ VVD’nin (Halkın Özgürlük ve Demokrasi Partisi) yeni lideri Dersim asıllı, Ankara doğumlu Adalet ve Güvenlik Bakanı Dilan Yeşilgöz oldu. Kasım ayındaki genel seçimlerde Yeşilgöz, Hollanda’nın hem ilk kadın hem de ilk göçmen başbakanı olmak için yarışacak. 1977’de Ankara’da doğan Yeşilgöz’ün babası DİSK’li sendikacı Yücel Yeşilgöz, 12 Eylül darbesinin ardından 1980’de Türkiye’den kaçarak Hollanda’ya sığınma başvurusunda bulundu. Dilan Yeşilgöz de 1984 yılında yedi yaşındayken annesi ve kız kardeşiyle birlikte bir tekneyle Kos Adası’na kaçıp, oradan Hollanda’ya mülteci olarak gitti.

Hollanda’da liberal sağ Halkın Özgürlük ve Demokrasi Partisi’nin (VVD) liderliğine Türkiye göçmeni olan, Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı Dilan Yeşilgöz-Zegerius seçildi.

2022’nin başından itibaren Adalet ve Güvenlik Bakanlığı yapan Yeşilgöz, Hollanda Başbakanı Mark Rutte’nin siyaseti bırakacağını açıklayarak VVD liderliğinden ayrılması sonrası genel başkan adaylığını açıklamıştı.

Parti üyeleri için genel başkanlığa aday olma süresinin pazar akşamı (13 Ağustos) dolduğunu belirten VVD yönetimi, kendisi dışında kimsenin kayıt yaptırmadığını söylediği Yeşilgöz’ün resmi olarak partinin lideri olduğunu duyurdu. 

Ankara doğumlu Yeşilgöz, Kasım ayında yapılacak Hollanda genel seçimlerinde başbakanlık için yarışacak.

Seçimlerde VVD partisine liderlik eden ilk kadın olacak olan Yeşilgöz, seçimleri kazanması halinde Hollanda’nın hem ilk kadın başbakanı hem de ilk göçmen başbakanı olarak da tarihe geçecek.

Yeşilgöz sosyal medya hesabından, “VVD’nin lideri olmak büyük onur. Güveniniz için teşekkürler! Ve şimdi büyük bir enerjiyle çalışma zamanı, yapacak çok şey var!” mesajını paylaştı.

12 Eylül sonrası Türkiye’den ayrılan bir ailenin çocuğu

1977’de Ankara’da doğan Yeşilgöz, 12 Eylül 1980 askeri darbesi öncesi Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nda (DİSK) görevli Tunceli doğumlu sendikacı Yücel Yeşilgöz’ün kızı.

Yücel Yeşilgöz, darbe sonrası 1980 yılında Türkiye’den kaçarak Hollanda’ya sığınma talebinde bulunmuş.

Dilan Yeşilgöz de, annesi ve kız kardeşi ile birlikte 1984 yılında bir tekneyle Yunanistan’ın Kos adasına kaçmış, oradan da mülteci olarak Hollanda’ya gelmiş.

Kamu yayıncısı NOS’a göre sıkı bir Ajax taraftarı olan Yeşilgöz’ün Moos adında bir köpeği var, country müziğini seviyor ve bileğinde büyükannesinin adının yazılı olduğu bir dövme bulunuyor.

- Advertisment -