Ana SayfaHaberlerDünyaHollandalı gazeteci Vries'a silahlı saldırı

Hollandalı gazeteci Vries’a silahlı saldırı

Gazeteci Peter R de Vries dün akşam bir canlı yayından çıktıktan sonra Amsterdam'da bir sokakla başından ve bedeninden vuruldu.

Hollanda yeraltı dünyasını ortaya çıkarma konusundaki çalışmalarıyla tanınan muhabir Peter R de Vries, Salı günü Amsterdam’da bir sokakta vurularak ağır yaralandı.

Polis, kentin en büyük meydanlarından birinin yakınındaki bir caddeye atıfta bulunarak, “Peter R de Vries, Lange Leidsedwarsstraat’ta vuruldu” dedi.

Kafasına ve bedenine beş el

Polis, görgü tanıklarının öne çıkması için çağrıda bulundu.

Het Parool gazetesi mevcut görgü tanıklarının da Vries’ın başından ve vücudundan beş el ateş ile vurulduğu şeklinde ifade verdiğini anlattı. Gazete, yerde yatan bir kişinin etrafında toplanan kalabalığın bulunduğu sahnenin bir görüntüsünü yayınladı.

Basında çıkan haberlere göre, kimliği belirsiz bir saldırgan, 64 yaşındaki de Vries’i yoğun Leidseplein meydanındaki bir TV stüdyosundan saat 19:30’da (17:30 GMT) çıkarken hedef aldı. De Vries, saldırıdan kısa bir süre önce canlı yayına katılmıştı

“Şok edici ve anlaşılmaz”

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Lahey’de terörle mücadele yetkilileri ve polisle görüştükten sonra bir basın toplantısı düzenledi.

Rutte, saldırıyı “şok edici ve anlaşılmaz” olarak nitelendirerek, bunun “cesur bir gazeteciye” ve basın özgürlüğüne yönelik bir saldırı olduğunu da sözlerine ekledi.

Adalet Bakanı Ferd Grapperhaus, de Vries’i “mazlum için adaletsizliğe karşı takdire şayan bir savaşçı” olarak nitelendirerek “olağanüstü bir gazeteci” olduğunu söyledi.

Kral Willem-Alexander ve Kraliçe Máxima, “derin şokta olduklarını” ve “gazetecilerin önemli çalışmalarını tehdit olmadan yürütmekte özgür olmaları gerektiğini” söyledi.

Belediye Başkanı Femke Halsema, de Vries’i ulusal bir kahraman olarak nitelendirdi.

Yer altı dünyası suçlarını izliyor

de Vries, 1983 yılında bira patronu Freddy Heineken’in kaçırılmasının ardından yaptığı araştırma çalışmalarıyla tanınan Hollanda’da bir gazeteci. 2006 yılında genç Natalee Holloway’in ortadan kaybolmasını araştıran çalışmalarıyla Amerika Birleşik Devletleri’nde tanındı.

de Vries, geçmişte çeşitli davalarla bağlantılı olarak yeraltı suç dünyasının tehditlerine maruz kaldı.

2013’te Heineken’i kaçıran Willem Holledeer, de Vries’i tehdit etmekten suçlu bulundu. Holledeer şu anda beş cinayete karıştığı için ömür boyu hapis cezasını çekiyor.

2019’da şu anda cinayet ve uyuşturucu kaçakçılığından yargılanmakta olan Ridouan Taghi, de Vries’i öldürmekle tehdit ettiği yönündeki haberleri reddeden bir kamu açıklaması yaparak alışılmadık bir adım attı.

- Advertisment -