Ana SayfaHaberlerBilim TeknolojiHomo Sapienslerden 100 bin yıl önce yaşamış insan türüne ait mezar keşfedildi

Homo Sapienslerden 100 bin yıl önce yaşamış insan türüne ait mezar keşfedildi

Güney Afrika’da 10 yıl önce keşfedilen Rising Star mağarasında araştırmalar yapan paleontologlar mağara çöküntülerinde cenin pozisyonunda bırakılmış ve üzeri toprakla kaplanmış Homo Naledi yetişkin ve çocuklarının kalıntılarını keşfetti. Homo Sapienslerden 100 bin yıl önce yaşamış Homo Naledilerin ölülerini gömdüğü bilgisi evrimle ilgili bütün bilgileri değiştirebilir.

Homo Naledi’ye ait fosiller ilk olarak 2013 yılında Güney Afrika’da yapılan kazılar sırasında Rising Star mağara sisteminde keşfedilmişti.

Yer altına doğru uzanan mağara sistemi, bilim insanlarının çok sayıda antik fosil bulduğu UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş “İnsanlığın Beşiği” adı verilen bölgede yer alıyor.

“Yeraltı astronotları” adı verilen paleontolog ve National Geographic kaşifi Dr. Lee Berger’den oluşan ekip uzun süredir yer altında soyu tükenmiş türlerin izini sürüyor.

Araştırma ekibi mağara çöküntülerinde cenin pozisyonunda bırakılmış ve üzeri toprakla kaplanmış Homo Naledi yetişkin ve çocuklarının kalıntılarını keşfetti.

Mezarlar, bilinen tüm Homo Sapiens mezarlarından en az 100.000 yıl daha eski.

Homo Naledi olarak bilinen soyu tükenmiş türlerin beyinleri modern insan beyninin yaklaşık üçte biri büyüklüğündeydi.

Bu buluş, insanın evrim anlayışını değiştirebilir. Çünkü şimdiye kadar ölüleri toprağa gömme gibi bilinçli davranışlar yalnızca daha büyük beyinli Homo Sapiens ve Neandertallerle ilişkilendiriliyordu .

Bulgular, eLife dergisinde yayınlanmak üzere kabul edilen üç çalışmada detaylandırıldı ve makalelerin ön baskıları BioRxiv’de yayınlandı.

Araştırma ekibi, türün kaç yaşında olduğu, insanlara daha önce düşünülenden daha yakın zamanda var olup olmadığı ve mağara sisteminde bulunan kemiklerde korunmuş herhangi bir DNA olup olmadığı da dahil olmak üzere Homo Naledi’yi daha iyi anlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

Kaynak: https://edition.cnn.com/2023/06/05/world/homo-naledi-burials-carvings-scn/index.html?utm_source=twCNNi&utm_content=2023-06-06T14%3A47%3A04&utm_medium=social&utm_term=video

- Advertisment -