Ana SayfaHaberlerDünyaHong Kong'da Çin karşıtı 26 yıllık gazete Apple Daily yarın son baskısını...

Hong Kong’da Çin karşıtı 26 yıllık gazete Apple Daily yarın son baskısını yapacak

Hong Kong'da, beş üst düzey yöneticisi gözaltına alınan ve mal varlıkları dondurulan, demokrasi yanlısı ve Çin karşıtı muhalif tutumu ile bilinen Apple Daily gazetesinin kapanacağı açıklandı.

Halen cezaevinde bulunan Apple Daily’nin kurucusu Jimmy Lai’nin danışmanlarından Mark Simon, BBC’ye verdiği röportajda, Hong Kong polisinin günün erken saatlerinde yönetim kurulu toplantısının devam ettiği esnada gazeteye baskın düzenlediğini ve bir gazeteciyi gözaltına aldığını söyledi.

Söz konusu baskınla, polisin yönetim kurulu toplantısından çıkacak kararı etkilemeye çalıştığını söyleyen Simon, ‘personel güvenliğini göz önünde bulundurarak’ gece yarısından itibaren gazetenin faaliyetlerine son verme kararı aldıklarını açıkladı.

Gazetenin internet sitesinden paylaşılan mesajda, “Apple Daily, okuyucularına, abonelerine, reklamcılarına ve Hong Konglulara son 26 yılda gösterdikleri sevgi ve destek için teşekkür ediyor. Elveda. Kendinize iyi bakın” denildi.

26 yıllık gazete yarın son kez yayımlanacak.

Uluslararası Af Örgütü, gazetenin yayın hayatına son vermesini “Hong Kong’un yakın tarihinde medya özgürlüğü için en kara gün” olarak niteledi.

Af Örgütü’nden yapılan açıklamada, gazetenin eleştirel dilinden dolayı Hong Kong hükümeti tarafından ‘etkin bir şekilde yasaklandığı’ ve bunun ‘ifade özgürlüğüne yönelik kabul edilemez bir saldırı’ olduğu ifade edildi.

Çin’in en üst düzey yasama organı Ulusal Halk Kongresi (UHK) Daimi Komitesi’nde 30 Haziran’da oy birliğiyle kabul edilen yasa ile muhalif gazeteciler, iş insanları ve aktivistlerin ulusal güvenlik gerekçesiyle yargılanmalarının önü açılmış, bu kapsam içine giren suçları işleyenlere üç yıldan müebbete kadar hapis cezası verileceği öngörülmüştü.

- Advertisment -