Ana SayfaHaberlerHSK, yeni kurulu beklemeden yaz kararnamesi hazırlıyor

HSK, yeni kurulu beklemeden yaz kararnamesi hazırlıyor

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) gelecek hafta belirlenecek yeni üyelerini beklemeden 5 bin hakim ve savcıyı kapsayan yaz kararnamesini çıkartmaya hazırlanıyor.

Gazeteci Alican Uludağ, mevcut Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun, gelecek hafta seçilecek yeni üyelerini beklemeden yaklaşık 5 bin hakim ve savcıyı kapsayan yaz kararnamesini çıkartarak, giderayak yargıyı dizayn edeceğini yazdı. Uludağ’ın ankaragazetecisi.com’da yayımlanan haberine göre, yaz kararnamesini yeni HSK hazırlasaydı, müzakerelere Millet İttifakı kontenjanından seçilecek 3 üye de katılacak ve görüşlerini dile getirebilecekti.

Haftaya 11 yeni üye atanacak

Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun mevcut üyelerinin görev süreleri 7 Haziran’da sona erecek. 4 yıllığına seçilen bu üyelerin yerine haftaya 11 yeni üye atanacak. Bu üyelerin 7’sini TBMM, 4’ünü ise Cumhurbaşkanı belirleyecek.

HSK üyeliğine seçilmek için Meclis’te 3’te 2 çoğunluk gerekiyor ve Cumhur İttifakı’nın oy oranı bunu karşılamıyor. Cumhur İttifakı bu nedenle muhalefetle uzlaşmak zorundaydı.

Bu kapsamda geçen hafta yapılan pazarlıklar sonucunda uzlaşma sağlandı. AK Parti 3, MHP 1, CHP 2, İYİ Parti ise 1 üyeyi kendisi belirledi. Genel Kurul’da bu isimlerin seçilmesi bekleniyor.

7 Haziran’da göreve başlayacaklar

Erdoğan’ın atayacağı 4 üyeyle birlikte belirlenecek 11 üye, 7 Haziran’da görevine başlayacak. Ancak mevcut HSK üyeleri, yeni üyelerin görevine başlamasını beklemeden adli ve idari yargı yaz kararnamesi hazırlıklarına başladı. En az 5 bin hâkim ve savcıyı kapsayacak kararnamenin, gelecek hafta başında mevcut yönetim tarafından açıklanması bekleniyor. Böylece birçok ilin başsavcısı, komisyon başkanı değişecek, mahkeme ve savcılıklarda da değişim yaşanacak.

Oysa yeni HSK üyeleri görevden başlasaydı, burada muhalefetin belirlediği üç üye de müzakerelere katılacaktı. Muhalefet kontenjanından seçilecek üyeler, gerekli hallerde itirazlarını yapabilecek, muhalefet şerhi yazabilecekti.

Geçen yılki yaz kararnamesi 25 Haziran’da açıklanmıştı.

- Advertisment -