Ana SayfaHaberlerHuber’de Donbass görüşmesi

Huber’de Donbass görüşmesi

Rus ayrılıkçıların işgali altındaki Ukrayna’nın doğusundaki Donbass’ta Rusya-Ukrayna arasında gerilim yükselirken Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy Türkiye’ye geldi ve İstanbul Huber Köşkü’nde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı provokasyonları”nı Fransa ve Almanya dışişleri bakanlarıyla görüştü.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna ile Türkiye arasında, iki ülkenin eş başkanlığında düzenlenecek dokuzuncu üst düzey stratejik konsey toplantısı ve Yüksek Düzeyli Stratejik İş Birliği Konseyi kapsamındaki toplantıya katılım maksadıyla geldiği Türkiye’de, İstanbul’da Huber Köşkü’nde Erdoğan’la başbaşa görüştü.

Görüşmenin ana gündemi Donbass’taki gerilim. Ukrayna’nın Türkiye’den SİHA almak istediği iddia ediliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı provokasyonları” diye nitelendirdiği son gelişmeler üzerine, müttefiklerin Rusya’ya karşı Ukrayna’nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne destek vermeleri amacıyla dün Fransa ve Almanya dışişleri bakanları ile görüştü.

Donbass’ta ateşkesin bitmesinin ardından Rusya’nın Ukrayna sınırına yaptığı yoğun askeri sevkiyat sürüyor.

Ukrayna ordusu da teyakkuza geçmiş durumda. Bölgede tansiyon yükselirken ABD, Karadeniz’e göndermek istediği iki savaş gemisi için Montrö Sözleşmesi gereği Türkiye’den istediği izni aldı.

Bu haberin duyulmasından sonra dün Rusya Devlet Başkanı Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Rusya’nın resmi ajansı TASS’ın haberine göre Putin görüşmede, Kanal İstanbul inşaatının planları düşünülürken 1936 Montrö Antlaşması’nın korunmasını istedi ve Karadeniz boğazlar rejiminin bölgesel güvenlik ve istikrar için önemini vurguladı.

- Advertisment -