Ana SayfaHaberlerHüda Kaya: “Oya Ersoy’un konuşması HDP tabanımızı da incitmiştir. Bin beş yüz...

Hüda Kaya: “Oya Ersoy’un konuşması HDP tabanımızı da incitmiştir. Bin beş yüz yıl geriden ilham alınarak daha ‘ilerici’ olunabilir”

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy’un Meclis’te yaptığı konuşmada kullandığı “Size gerici diyoruz çünkü sizler 500 yıl geride kalmış Osmanlı'yı, 1500 yıl geride kalmış din esaslı toplum düzenini yeniden hortlatmaya çalışıyorsunuz” ifadelerine bir tepki de HDP İstanbul milletvekili Hüda Kaya’dan geldi. Kaya, “Hiç kimse şahsi düşüncelerini inançlar kaynağı ve mozaiği olan kadınlar ve topluluklar üzerinden yapamaz” dedi.

HDP İstanbul milletvekili Oya Ersoy Meclis’te yaptığı konuşmada AK Parti’yi eleştirerek “Size neden gerici diyoruz biliyor musunuz? Çünkü sizler 500 yıl geride kalmış Osmanlı’yı, 1500 yıl geride kalmış din esaslı toplum düzenini yeniden hortlatmaya çalışıyorsunuz. Biz kadınlar özgür olabileceğimizi öğrendik ve ne 500 yıl ne de 1500 yıl öncesine gitmeye niyetimiz yok. Götüremezsiniz” demişti.

Oya Ersoy’un açıklamasına bir eleştiri de kendi partisinden, HDP İstanbul milletvekili Hüda Kaya’dan geldi. Kaya, Twitter’dan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

HDP milletvekili Oya Ersoy.

“Yine bir ilericilik ve gericilik saplantısı gündemde. Yalan ve talan bataklığında debelenip duran Saray cenahı can simidi gibi sarıldı. İlericilik ve gericilik ithamlarıyla Saray rejimini gericilik üzerinden vurmaya çalışma çabaları hem beyhudedir hem de sapla samanı karıştırmaktır. Coğrafyamızın tarihinde inançlara AKP kadar düşmanlık etmiş, yozlaştırmış, milyonlarca insanı inançlardan uzaklaştırmış ve inanç değerlerini istismar etmiş başka bir iktidar yoktur.

“Diğer yandan yüz elli yıl geriye gitmekle ‘ilerici’ olunuyorsa pekala bin beş yüz yıl geriden de ilham alınarak daha ‘ilerici’ olunabilir. Hiç kimse şahsi düşüncelerini inançlar kaynağı ve mozaiği olan kadınlar ve topluluklar üzerinden yapamaz. Kaldı ki ‘gericilik’ salt din ile ilişkili değildir. İdeolojik gericilik, mezhepsel gericilik vd. de toplumların bir gerçekliğidir.

“HDP tabanımızı da inciten Oya Ersoy vekilin konuşması bu bağlamda doğru tahlil edilmelidir ve ellerini ovarak bunun üzerinden HDP’ye saldıranlar da şunu iyi bilsinler ki: İlk başörtülü belediye başkanı seçilen ama yerine kayyum atayıp yıllarca hapsettiğiniz Diba Keskinler, ağır hasta olduğu halde tahliye edilmeyen yüzlerce mahkumdan biri olan, cenazesini aldığımız ve dün taziyesine gittiğim Turgay Deniz’in annesi, yedi evladını kaybeden, inancı ve bilinciyle direnişi öğreten Sakine Arat analar, Barış Anneleri ve Sadiye Demirtaşlar ve ayrıca, muaviyeci dinbazların maskelerini düşürdükleri için canlarından can veren ve aylardır zindanlarda tutulan Diayder Mele’leri ve inançlı yurtsever halkımızn HDP’nin mayası olduğu unutulmasın.

“Her tür inanç sahibi insanları ötekileştiren dil siyaset dili olamaz.”

- Advertisment -