Ana SayfaHaberlerHükümetten deprem ‘tedbiri’: Twitter, TikTok, Ekşi Sözlük ve Instagram’a erişim engeli

Hükümetten deprem ‘tedbiri’: Twitter, TikTok, Ekşi Sözlük ve Instagram’a erişim engeli

Depremzedelere yardımda büyük önemi olan sosyal medya platformlarına nedensiz bir şekilde erişim engeli uygulandı. Karara siyasi parti liderlerinden ve vatandaşlardan tepki yağıyor. Hükümet cephesi “Twitter’ın cezasını ödemediği için bant daralmasına gidildiğini” iddia ediyor. Twitter yetkilileri ile görüşen Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter’dan yalan haberler konusunda daha dikkatli olmalarını istedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve CHP'li Milletvekili Tuncay Özkan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) giderek bilgi almak istedi ancak herhangi bir muhatap bulamadı. Bir grup genç erişim engelinin kaldırılması için İletişim Başkanlığı’nın İstanbul İl Müdürlüğü önünde protesto gösterisi düzenledi.

Dün (9 Şubat) akşam saatlerinde sosyal medya platformlarına bant daraltması uygulandı.

Deprem bölgelerine yardım amaçlı organize olmak için yoğun bir şekilde kullanılan Twitter başta olmak üzere TikTok, Instagram ve Ekşi Sözlük’e erişim engeli getirildi.

Getirilen erişim engeline ilk tepki CHP’den geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın ve CHP’li Milletvekili Tuncay Özkan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na (BTK) giderek bilgi almak istedi ancak herhangi bir muhatap bulamadılar.

BTK’nın kendilerine bilgi vermediğini aktaran Tuncay Özkan: “Şu anda BTK binasında hiçbir yetkili yok. Sadece idari işlerden sorumlu daire başkanı var. O da bir şey bilmiyor, bir cevap veremiyor.”

Erişim engeli kararına siyasi parti liderlerinden de sert tepkiler geldi:

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu: “Yardımlaşma koordinasyonu için sahada bulunan arkadaşlarıma VPN kullanmalarını söyledim. Bu aklını yitirmiş Saray iktidarı, sosyal medya iletişimini kesti. Bunun sonucu yardım çığlıklarının daha az duyulmasıdır. Gizlemeye çalıştığınız her şeyi biliyoruz. Açıklamanızı bekliyoruz.”

DEVA Partisi lideri Ali Babacan: “İletişimin can kurtardığı bir günde Twitter engellenir mi? Bu nasıl bir işbilmezlik? Vatandaş harıl harıl VPN indirmeye çalışıyor. VPN şarj tüketimini arttırıyor. Ne yapıyorsunuz siz!”

İYİ Parti lideri Meral Akşener: “Depremzedelerin ihtiyaçlarının duyurulması için iletişim kurmak bu kadar hayati bir öneme sahipken; nasıl olur da bir kısıtlama getirirsiniz? Bu nasıl bir kötülüktür? Nasıl bir vicdansızlıktır? Siz kimden, neden korkuyorsunuz? Yazıklar olsun!”

Bir grup genç, sosyal medya platformlarına uygulanan erişim engeli kararını, İletişim Başkanlığı’nın İstanbul İl Müdürlüğü önünde protesto etti.

Grubun yaptığı basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Öncelikle ülkemizde meydana gelen depremde hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet, tüm yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı ve sabırlar diliyoruz.

Bu saatler itibariyle meydana gelen depremin üzerinden yaklaşık 65 saat geçti. 6 Şubat gecesinden itibaren eşimize, dostumuza, yakınımıza ulaşma ümidiyle telefonlarımıza sarıldık. Operatörlerin çalışmaması nedeniyle arama yapamayanların; sevdiklerine, yakınlarına ulaşmak için bundan sonraki en iyi çözüm o kişilerin adresini sosyal medyadan paylaşıp yardım çağrısında bulunmaktı. Nitekim deprem bölgesindekilerin sessiz feryadına sosyal medyada o adresleri paylaşarak ses olduk.

Sonraki saatlerde yaralı kurtarılan depremzedelerin birincil ihtiyaçlarını gidermek için sivil toplum örgütleri, gönüllü yardım kuruluşları yine sosyal medya üzerinden bağış kampanyalarını geniş kitlelere duyurdular. Bu sayede ihtiyaçların ne olduğunun tespiti hızla yapılıp gerekli erzak, ilaç ve gıda yardımı bölgeye gönderilmek üzere hazırlandı.

Tüm bu süreç devam ederken sosyal medyaya erişimin kısıtlandığını büyük bir üzüntü ve şaşkınlıkla öğrenmiş bulunuyoruz. Bizler, hala göçük altında yaşam mücadelesi veren kardeşlerimiz için siyasetten tamamen ari ve sivil inisiyatif alarak buraya gelen bireyler olarak söz konusu kararın ivedilikle geri çekilmesini talep ediyor, idarenin alınan bu kararın gerekçesini derhal açıklamakla yükümlü olduğunu ifade etmek istiyoruz. Birkaç dakika için kendimizi depremzedeler veya onların aileleri yerine koyduğumuzda ne denli hatalı olduğu apaçık ortaya çıkacak olan söz konusu kararın böyle bir yardımlaşma ve dayanışma sürecini baltaladığı aşikardır. Kararın ivedilikle iptal edilmesini talep ediyor, aksi halde yargı yoluna başvuracak olsak da yargı sürecinin sonunda artık her şey için çok geç olacağını biliyoruz.”

Hükümet, Twitter Türkiye yetkilileri ile görüştü

Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, Twitter Küresel Hükümet İlişkileri Başkanı John Hughes ve Twitter Türkiye’den Sorumlu Kamu Politikaları Direktörü Ronan Costello ile bir toplantı yaptı.

Videokonferans yöntemiyle yapılan toplantıda, Twitter üzerinden yürütülen dezenformasyonların yanı sıra gerçek dışı ihbarlar, sahte yardım kampanyaları ile sahte hesap ve yalan paylaşımlara karşı atılabilecek adımlar konusunda Twitter uyarıldı.

Twitter yetkilileri, dezenformasyonla mücadele konusunda Türkiye ile daha fazla iş birliği içerisinde olma taahhüdü verdi.

- Advertisment -