- Türkiye ile Suudi Arabistan, Riyad’da demiryolu iş birliği ve ulaştırma bağlantılarının geliştirilmesine yönelik bir mutabakat zaptı imzaladı.
- Taraflar, demiryolu altyapısı, teknik iş birliği ve bölgesel bağlantısallığın artırılması alanlarında ortak çalışma yürütmeyi hedefliyor.
- Anlaşmanın, Osmanlı döneminde inşa edilen tarihi Hicaz Demiryolu’nun yeniden hayata geçirilmesine yönelik planları da kapsayabileceği ifade ediliyor.
- Proje, Türkiye ile Körfez ülkeleri arasındaki ticaret ve ulaşım ağlarını güçlendirebileceği gibi, bölgesel entegrasyon açısından da stratejik bir adım olarak değerlendiriliyor.
Türkiye ile Suudi Arabistan, ulaştırma alanındaki ilişkileri derinleştirecek önemli bir anlaşmaya imza attı.
Riyad’da gerçekleştirilen temaslar kapsamında iki ülke arasında demiryolu iş birliği ve bağlantısallığın geliştirilmesine yönelik bir mutabakat zaptı imzalandı.
Söz konusu anlaşmanın, demiryolu alanında teknik bilgi paylaşımından altyapı projelerine kadar geniş bir iş birliği çerçevesi oluşturması bekleniyor.

Tarihi Hicaz Demiryolu canlanıyor mu?
Anlaşmaya ilişkin dikkat çeken ayrıntılardan biri ise tarihi Hicaz Demiryolu’nun yeniden canlandırılması ihtimali oldu.
1900 yılında Sultan II. Abdülhamid döneminde inşa edilmeye başlanan Hicaz Demiryolu, İstanbul’u Şam üzerinden Medine’ye bağlayan en önemli ulaşım projelerinden biri olarak tarihe geçmişti.
Birinci Dünya Savaşı sırasında büyük ölçüde tahrip olan hattın bazı bölümleri yıllar içinde kullanılmaz hale gelmişti.
İmzalanan mutabakat zaptının, bu tarihi hattın modern ulaştırma ihtiyaçlarına uygun şekilde yeniden değerlendirilmesini de içerebileceği belirtiliyor.Bölgesel entegrasyon güçlenebilir
Türkiye ile Suudi Arabistan arasındaki demiryolu iş birliği, yalnızca iki ülke arasındaki ilişkiler açısından değil, bölgesel ticaret koridorları bakımından da önem taşıyor.
Uzmanlara göre, Körfez bölgesini Türkiye üzerinden Avrupa’ya bağlayabilecek demiryolu ağlarının geliştirilmesi, ticaret maliyetlerini azaltabilir ve ulaştırma sürelerini kısaltabilir.
Bu çerçevede atılacak adımların, Orta Doğu’da ekonomik entegrasyonu güçlendirmesi ve alternatif ticaret güzergâhlarının oluşmasına katkı sağlaması bekleniyor.
Ulaştırmada yeni dönemin işareti
Son yıllarda ekonomik ve diplomatik ilişkilerini yeniden güçlendiren Ankara ile Riyad, enerji, savunma sanayii ve yatırım alanlarının ardından ulaştırma sektöründe de iş birliğini artırmayı hedefliyor.
Riyad’da imzalanan mutabakat zaptı, iki ülkenin uzun vadeli altyapı projelerinde ortak hareket etme iradesini ortaya koyarken, Hicaz Demiryolu’nun yeniden gündeme gelmesi de anlaşmaya tarihi ve sembolik bir boyut kazandırıyor
Yazıyı beğendiysen, patronumuz olur musun?
Evet, çok ciddi bir teklif bu. Patronumuz yok. Sahibimiz kar amacı gütmeyen bir dernek. Bizi okuyorsan, memnunsan ve devam etmesini istiyorsan, artık boş olan patron koltuğuna geçmen lazım.
Serbestiyet; Türkiye'nin gri alanı. Siyah ve beyazlar içinde bu gri alanı korumalıyız. Herkese bir gün gri alanlar lazım olur.