Ana SayfaHaberlerİBB ve Üsküdar Belediyesi arasında Kadın Emeği Pazarı gerginliği

İBB ve Üsküdar Belediyesi arasında Kadın Emeği Pazarı gerginliği

İstanbul Gönüllüleri’nin Üsküdar sahilinde açacağı Kadın Emeği Pazarı, Üsküdar Belediyesi’nin girişimi ile Üsküdar Kaymakamlığı tarafından pandemi gerekçesiyle engellendi.

İstanbul Gönüllüleri tarafından bugün başlaması plananlan Kadın Emeği Pazarı, Üsküdar Kaymakamlığı tarafından yapılan gece yarısı tebligatı ile engellendi. 

Pazar yerinin kurulmuş olmasına ve duyuruların yapılmış olmasına rağmen son anda yapılan bu tebligata gerekçe olarak koronavirüs pandemisi gösterildi.

İstanbul Gönüllüleri tarafından yapılan duyuruda, “İBB’ye ait Üsküdar Meydanı’nda bugün başlatacak olan Kadın Emeği Pazarı etkinliğimiz Üsküdar Kaymakamlığı’nın gece yarısı (07.06.2021 tarihli) yaptığı tebligat ile İBB birimlerinin tüm çabasına rağmen pandemi gerekçesiyle maalesef engellenmiştir. İstanbullu emekçi kadınların el emeği ürünlerini satarak ev ekonomilerine katkı saklaması için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz” ifadesi kullanıldı.

Daha önce Beşiktaş, Kadıköy gibi ilçelerde kurulan Kadın Emeği Pazarı, İstanbullu kadınların kendi üretimleri olan eserleri satması amacını taşıyor.

 İstanbul Gönüllüleri tarafından, İBB’nin yetki alanı içerisinde bulunan Üsküdar Sahili’nde kurulan pazar yerinde kaymakamlık genelgesi ile satış yapılmasının ve tezgah kurulmasının engellenmesinin arkasında Üsküdar Belediyesi’nin bulunduğu iddia edildi.

Yapılan girişimler sonucunda, pazarın yarın itibariyle yerinin değiştirilerek açılmasına karar verildi.

Neler yaşandı?

Kurulması engellenen Kadın Emeği Pazarı’nda kendi ürettiği el işlerini satmayı planlayan İstanbul Gönüllüleri üyesi emekli bankacı  Ayşe Nilüfer Erdendoğdu yaşananları Gazete Üsküdar’a anlattı:

“Emekli olduktan sonra fotoğraf çekip el işleri yapmaya başladım. Kendime ait ufak bir atölyem var. Burada yaptığım ürünleri; sergi, kermes, organizasyon gibi yerlerde satıyorum. Malum pandemi şartlarında biz çok uzun zamandır evlerdeyiz ve kısıtlı bütçelerimiz ile birtakım ürünler ürettik. Bu ürünlerin de pazara çıkması için birtakım girişimlerimiz oldu, başvurularımız oldu. İstanbul Gönüllülerinin desteği ile oluşan bu Kadın Emeği Pazarı’mızda önceki etkinlikleri kaçırdım fakat Üsküdar’da bu organizasyona katılma fırsatım oldu. Pazartesi ve Salı günü yani bugün ve yarın ben de yaptığım el ürünlerini burada sergileyip satışını yapacaktım. Günlerdir bunun hazırlığını yapıp, eksikleri tamamlıyordum. Dün gece saat 2 buçuk 3 sıralarında bir mesaj geldi ve bu pazarın kurulmasının engellendiği, iptal edildiği söylenildi. Tabii çok üzüldüm, çok şaşırdım. Çünkü ben günlerdir bu etkinliğin hazırlığı içerisindeydim hem maddi hem manevi olarak. Böyle bir olayla karşılaşınca çok üzüldüm.”

“Ben daha sonra pazarın kurulduğu alana gittim sabah erken saatlerde. Orası inanılmaz derecede zabıtalar ile doluydu. Hem İBB zabıtaları hem Üsküdar Belediyesi zabıtaları resmen barikatlar kurmuştular. Böyle bir kaos ortamı vardı. Dün akşamdan beri nöbet tutan arkadaşlar da oradaydı İstanbul Gönüllüleri’nden ve tezgah açmak isteyen katılımcılardan. Küçük bir gruptuk önce, daha sonra biraz daha büyüdük.”

“Ardından emniyet amiri bir bey geldi, buranın bir an önce kaldırılması gerektiğine ilişkin bir şeyler söyledi. Hatta ben de dedim ki ‘Neden burası kaldırılıyor, biz buraya emek verdik. Burada işlem yapmayı düşünüyorduk’ diye. Bunun bir kaymakamlık kararı olduğunu ve emirle verildiğini söyledi. O gitti, arkasından CHP İlçe Başkanı ziyaretimize geldi. Bu esnada İBB’den büyük bir kadro bu durumun düzelmesi için çalışma ve görüşmeler yürüttü. Biz de orada beklemeye başladık çünkü kurulmuştu pazar alanı. Biz ürünümüzü alıp gelip satışımızı yapacakken böyle saçma sapan bir şeyle karşılaştık. Tabii çok üzgünüz.”

“Saat 2’ye kadar bekledik. Çeşitli iletişimler kurulmaya çalışıldı yetkili kişilerle ve sonuç olarak da bulunduğumuz yerde yani Üsküdar sahilde değil, Marmaray’ın Aziz Mahmut Hüdayi çıkışı tarafında bir alan bize verileceği söylenildi. Bize söylenen şey pandemi sebebiyle bu pazara izin verilmeyeceğiydi. Madem pandemi sebebiyle engellendi, NEV Çarşı Alışveriş Merkezi’nde sergiler açılıyor hemen Kaymakamlığın yanında, kaymakamlığın karşısında bir saat kulesi vardır orada bir resim sergisi açılmış, Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde şu anda bir kermes var ve kapalı alanda yeme içme organizasyonu var. Pandemi gerekçesi ile bizim pazarımız engellendiyse oradaki işlerin de engellenmesi gerekir. Bu eşitliğe aykırı bir dur um. Bir tarafta siz pandemiyi hiçe sayıp etkinlikler yapabiliyorsunuz. Burada açık alan, hijyen kuralları son derece uygun, birbirine mesafeli olan bir platform olmasına rağmen engelleniyor.”

“Burada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Üsküdar Belediyesi arasında bir çatışma, bir anlaşmazlık söz konusu. Dün gece bu olaylar yaşanırken, orada değildim ama öğrendiğime göre bir arbede olmuş. İBB’nin zabıtaları ile Üsküdar Belediyesi’nin zabıtaları arasında bir sorun yaşanmış. Arkadaşlarım orada baya sıkıntı yaşamışlar hoş olmayan. Üsküdar Belediyesi burada bir pazar yeri açılmasını istememiş ve gerekçe olarak da pandemiyi göstermiş. Ama buna yetkisi olmadığı için, bu pazar yerini kaymakamlık aracılığı ile engelliyor. Bu alan İBB’ye ait bir alan ve biz de bu organizasyonu İBB aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla bizim burada ciddi bir sıkıntımız oldu.”

“Ben bugün ve yarın burada iki gün tezgah açıp satış yapacaktım. Hakkım olan bu etkinlik engellendi. Bugün bitti zaten, yarın da diğer tarafa taşınacak. Ben burada mağdurum. Benim gibi onlarca kişi mağdur. Kurulmuş olan platformlar sökülecek, diğer tarafa taşınacak. Hem emek hem de zaman israfı olacak. Orada çalışan bu işlemleri yapan arkadaşlar için de bir kayıp. Ne gerek vardı bunlara, madem açacaktınız bu pazarı? Açtırsaydınız o zaman. Baştan orayı gösterselerdi madem. Bu kadar zor şeyler değil bunları yapmak. Gerçekten çok üzgünüz.” 

Kaynak: Gazete Üsküdar

- Advertisment -