Ana SayfaHaberlerİBB'den Cemevi kararı: İbadethane olarak kabul edildi

İBB’den Cemevi kararı: İbadethane olarak kabul edildi

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, cemevlerini resmen ibadethane statüsüne kavuşturan kararı onayladı. Yeni düzenlemeyle, İBB'nin Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü'nün sorumluluk alanına cami ve mescitlerin yanı sıra cemevleri de dahil edildi. Müdürlük, ibadethanelerin bakımı, onarımı ve yapım taleplerini karşılamanın yanı sıra dini kurumların taleplerini de takip edecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, aldığı kararla cemevlerini resmen ibadethane olarak kabul etti. İBB’nin Dini Kurum ve Topluluklarla İlişkiler Şube Müdürlüğü’nün sorumluluk alanına, cami ve mescitlerin yanı sıra cemevleri ve diğer dinlere ait ibadethaneler de dahil edildi.

Kabul edilen yönetmelikle birlikte, şube müdürlüğünün görev tanımı ve teşkilat yapısı belirlenmiş oldu. Bu kapsamda, şube müdürlüğünde görev yapacak memur, sözleşmeli personel ve işçilerin görev tanımları da yapıldı. Müdürlük, dini kurum ve topluluklardan gelen talepleri incelemek, bu talepleri ilgili birimlere iletmek ve takip etmekle yükümlü olacak. Ayrıca ibadethanelerin bakımı, onarımı ve yapımına yönelik taleplerin değerlendirilmesi de müdürlüğün sorumlulukları arasında yer aldı.

Tüm dini kurumlara eşitlik ve tarafsızlık ilkesi gözetilerek destek sağlanacağı vurgulandı. İbadethaneler için gerekli malzeme temini, dini kurumların eğitim ve kültürel faaliyetlerinin desteklenmesi ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar düzenlenmesi de müdürlüğün görevleri arasında sayıldı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yerel seçimlerden bir ay önce yaptığı bir konuşmada, “Cemevleri ibadethanedir. Bunu kabul etmeyen anlayışın tarihe gömülme vakti gelmiştir” demişti. Daha önce, 2020 yılında cemevlerinin ibadethane statüsüne kavuşturulması önerisi, İBB Meclisi’nde AKP ve MHP’nin oylarıyla reddedilmişti.

- Advertisment -