İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik “yolsuzluk” ve “Aziz İhsan Aktaş suç örgütü” soruşturmaları ile Beşiktaş Belediyesi’nin 29 Ekim harcamalarına ilişkin “yolsuzluk” ve Büyükçekmece Belediyesi’ne yönelik “yolsuzluk” soruşturmaları olmak üzere, toplam 4 ayrı soruşturma kapsamında 47 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Sabah saatlerinde, söz konusu kişilere ait adreslerde arama, el koyma ve gözaltı işlemleri başladı.
27 kişi hakkında Aktaş’ın ifadeleri sonrası gözaltı kararı verildi
Soruşturma kapsamında daha önce çıkar amaçlı belediye başkanlarına ve belediyelerin üst düzey yöneticilerine rüşvet vermek suretiyle ihale süreçlerini organize ettiği, ihaleleri kendi firmalarının almasını sağladığı tespit edilen suç örgütü lideri iş insanı Aziz İhsan Aktaş’ın, etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanarak ifade verdiği; İBB Genel Sekreter Yardımcısı Erdal Celal Aksoy, İSFALT Genel Müdürü Burak Korzay, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe, Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara, Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar, Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ozan İş ve Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Daka’nın da aralarında bulunduğu toplam 27 kişi için, bu ifadelerin ardından gözaltı kararı verildiği öğrenildi.
Hakkında gözaltı kararı verilen isimlerden bazıları şunlar:
Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün,
Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hakan Bahçetepe,
Avcılar Belediye Başkanı Utku Caner Çaykara,
İBB İştiraki İSFALT Genel Müdürü Burak Korzay,
İBB İştiraki Ağaç Aş. Genel Müdürü Ali Sukas
Eski CHP milletvekili Aykut Erdoğdu
CHP PM üyesi Baki Aydöner,
Ceyhan Belediye Başkanı Kadir Aydar
Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Av. Erdal Celal Aksoy
Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Ozan İş
Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Daka
Beşiktaş Belediye Başkan Yardımcısı Alican Abacı
Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Mandacı
Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Rıza Can Özdemir
Büyükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Kazancı
Beylikdüzü Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Erçevik
İmamoğlu ilk operasyonda tutuklanmıştı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik yürütülen ‘terör’ ve ‘yolsuzluk’ soruşturması kapsamında 19 Mart’ta gözaltına alınan Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Başkanı ve CHP’nin cumhurbaşkanı adayı İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Mart’ta tutuklandı. İmamoğlu, İBB’ye yönelik olarak “yolsuzluk” suçlamasından yürütülen soruşturma kapsamında, “ihaleye fesat, kişisel verileri kaydetme, rüşvet ve örgüt kurma” iddialarıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne götürüldü. Tutuklanmasının ardından İçişleri Bakanlığı kararıyla İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırıldı.
İkinci dalga operasyonda 18 kişi tutuklanmıştı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik soruşturma kapsamında 26 Nisan’da yapılan ikinci dalga gözaltılarda 19 Mart operasyonunda gözaltına alınıp serbest bırakılan emekli İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Arif Gürkan Alpay, İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Begüm Çelikdelen, İBB İmar Müdürü Ramazan Gülten, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun özel kalemi Kadriye Kasapoğlu, eski CHP Milletvekili Turan Aydoğan, Medya A.Ş. Genel Müdürü Murat Ongun’un eşi Gözdem Ongun ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun eşi Dilek İmamoğlu’nun ağabeyi Cevat Kaya’nın da aralarında yer aldığı 53 kişi hakkında gözaltı kararı verilmiş, 52 kişi gözaltına alınmıştı.
Savcılık, mahkemeye sevk ettiği 30 kişi hakkında tutuklama talep ederken, sulh ceza hakimliği 18 kişi hakkında tutuklama kararı vermişti. Hakimlik, 4 kişi hakkında ev hapsine hükmederken, 26 kişi ise adli kontrolle serbest bırakılmıştı. İkinci dalga operasyonda tutuklananlar arasında; Dilek Kaya İmamoğlu’nun abisi Cevat Kaya, Bakırköy Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Akyüz, İBB Boğaziçi İmar Müdürü Elçin Karaoğlu, Kültür AŞ Genel Müdür Yardımcıları Onur Aldı ve Erdinç Çolak, Kültür AŞ Reklam Müdür Yardımcısı Hakan Karaköse, iş insanı Mete Mağden, İBB Mühendisi Yakup Öner, İBB Kamulaştırma Genel Müdür Fatih Özçelik, İBB Bilgi İşlem Daire Başkanı Naim Erol Özgüner, İSTTELKOM A.Ş Genel Müdürü Melih Geçek ve İmamoğlu’nun koruma personeli Çağlar Türkmen de bulunuyor.
Üçüncü dalga operasyon: 20 Mayıs 2025
İBB’ye bağlı Medya A.Ş. ve Kültür A.Ş.’ye yeni bir operasyon düzenlendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Medya A.Ş. ve Kültür A.Ş.’de usulsüz ihaleler düzenlendiği iddiasıyla başlattığı soruşturmada 22 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin, Halkla İlişkiler Müdürü Serap Karay, Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı Mustafa Karaoğlu ve Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin’in de aralarında yer aldığı 20 kişi gözaltına alınırken, 2 kişinin ise “firari” olduğu bildirildi.
Mahkeme, 20 kişiden 13’ünü tutukladı, 7 kişiyi ise adli kontrol şartıyla serbest bıraktı.
İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş.’ye operasyon: 22 Mayıs 2025
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İBB iştiraki İstanbul Ağaç ve Peyzaj A.Ş. personeline yönelik operasyon düzenledi. Şirket bünyesindeki ihalelerde usulsüzlük iddiaları üzerine 7 kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınan şüpheliler İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde sorgulandı. Savcılıktaki ifade işlemlerinin ardından 7 kişi tutuklandı.
Dördüncü dalga operasyon: 23 Mayıs 2025
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İSTAÇ, KİPTAŞ ve Yol Bakım Daire Başkanlığı’na yönelik soruşturma başlattı. Mali suçlar kapsamında başlatılan soruşturmada, 49 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce İstanbul, İzmir, Trabzon, Antalya, Tunceli ve Kocaeli’nde eş zamanlı düzenlenen operasyonda 44 kişi gözaltına alındı.
Soruşturma kapsamında İSTAÇ, KİPTAŞ ve Yol Bakım Daire Başkanlığında yapılan incelemelerde usulsüzlükler yapıldığı iddia edildi.
Dördüncü dalga operasyonda gözaltına alınan 46 kişiden, aralarında Ali Kurt, Yavuz Saltık ve Kadriye Kasapoğlu’nun da bulunduğu 25 kişi sevk edildikleri hakimlikçe tutuklandı. 21 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.