Ana SayfaHaberler“İçerideki sıkıntılar dış politikada büyük yumuşamalara yol açtı”

“İçerideki sıkıntılar dış politikada büyük yumuşamalara yol açtı”

“Türkiye’de bugün dış politika daha az konuşulur hale gelmiştir. Çünkü içerideki döviz krizi, siyasal kriz, ekonomik belirsizlikler Türkiye’yi bu yola ister istemez sevk etmiştir.”

Programın tamamını Serbest TV’de izlemek için:

Dış ilişkileri incelerken bir şeyi gözden kaçırmamak lazım: Dış politika, iç politikanın devamıdır. Bunun en son örneklerinden birisi de Türkiye’dir. Türkiye’nin içindeki ekonomik ve siyasal kriz, ister istemez dış politikada birtakım yumuşamalara, yönelmelere yol açmıştır.

Dikkat ederseniz Türkiye, giderek Körfez ülkelerine para bakımından bağımlı hale gelmiştir. Öte yandan, F-35’ler dolayısıyla, Suriye’nin kuzeyindeki YPG dolayısıyla çok kızdığımız Amerika’nın parasına da Türk lirasını bağlamış bulunuyoruz.

Hakikaten, içerideki sıkıntılar dış politikada büyük yumuşamalara yol açtı. Dikkat ederseniz, ‘Dünya beşten büyüktür’, ‘Mavi Vatan’, Libya, Yunanistan’a kızgınlıklar gibi konular arka planda kaldı.

Bu kaçınılmaz bir kuraldır: Bazı otokratik rejimler, içerideki bazı sıkıntıları dış macera ile halletmeye çalıştılar ve felaketle karşılaştılar. Bir örnek Yunanistan cuntası, diğeri de Saddam Hüseyin’in Kuveyt’e saldırmasıdır.

Türkiye’de bugün dış politika daha az konuşulur hale gelmiştir. Çünkü içerideki döviz krizi, siyasal kriz, ekonomik belirsizlikler Türkiye’yi bu yola ister istemez sevk etmiştir.

Umalım ki, Türkiye bu krizden çıkar ve düzgün bir dış politika izlemeye başlar. İçerideki durum, ister istemez dışarıdaki durumu etkilemektedir.

- Advertisment -