Ana SayfaHaberlerİddia: Neçirvan Barzani Türkiye ile BAE arasında arabuluculuk yaptı, Sedat Peker videoları...

İddia: Neçirvan Barzani Türkiye ile BAE arasında arabuluculuk yaptı, Sedat Peker videoları ertesi gün durdu

Amberin Zaman, Al-Monitor’deki özel haberinde, Türkiye ve BAE arasında yeniden köprülerin kurulmasında 12 Haziran’da Abu Dabi’yi ziyaret eden IKBY Başkanı Neçirvan Barzani’nin arabuluculuk görevi üstlendiğini yazdı. Habere göre, ziyaretten bir gün sonra BAE polisleri Sedat Peker’i ‘sohbet’ için merkezlerine çağırdı, ardından videolar durduruldu.

Amberin Zaman’ın haberinde, dün (31 Ağustos) telefonla görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Abu Dabi Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed arasındaki buzların erimesinde, Irak Kürdistan Bölgesi lideri Neçirvan Barzani’nin kişisel çabalarının büyük rol oynadığının altı çizildi:

“İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan önemli mevkideki kaynaklar, Barzani’nin Erdoğan ile veliaht prens arasındaki gerilimi ‘bir süredir’ yatıştırmaya çalıştığını doğruladı. Kaynaklardan biri, Türkiye ile BAE arasındaki yumuşamanın ‘bölgesel barış ve istikrara hizmet ettiğini’ söyledi. Kaynaklar ayrıntılı açıklama yapmadı.”

Barzani’nin her iki liderle de samimi ilişkilere sahip olduğu fakat Erdoğan ile 2010’daki mega petrol anlaşmasından beri özel bir bağı olduğunun vurgulandığı satırların devamında, IKBY liderinin Haziran ortasındaki BAE ziyareti şöyle anlatılıyor:

“12 Haziran’da Barzani, veliaht prensin daveti üzerine Abu Dabi’ye gitti. Irak Kürdistanı’ndaki mültecilerin bakımına milyonlar akıtan BAE kraliyet ailesi ve Barzaniler yıllardır iyi geçiniyordu.

“Barzani, MBZ ile yaptığı görüşmeyi Twitter’da şöyle yazdı: ‘İkili bağları ve işbirliğini daha da güçlendirmeyi, bölgesel barışı ve karşılıklı çıkarları ilgilendiren diğer konuları görüştük.’ Bu konulardan biri de Türkiye idi. Bir gün sonra, BAE’de barınan firari organize suç örgütü lideri Sedat Peker, yerel polis tarafından ‘sohbet etmek’ için merkeze götürüldü.

“Videolar durdu. Peker tuhaf bir açıklama yaptı. BAE yetkililerinin onu, yakın zamanda hayatına kasteden bir girişim konusunda uyardığını söyledi. Videoları yayınlamak riski artırırdı. Yine de Peker, sansasyonel iddialarını Twitter üzerinden yapmaya devam ederek kitlesini ve etkisini sınırladı. Kaynaklar, Barzani’nin ziyareti ile polis baskını arasında bir bağlantı olduğu iddiasını reddetti.”

- Advertisment -