Ana SayfaHaberlerİddia: Tokayev, Rus devletinin Aleksandr Nevski Nişanı’nın kendisine verilmesi teklifini reddetti

İddia: Tokayev, Rus devletinin Aleksandr Nevski Nişanı’nın kendisine verilmesi teklifini reddetti

Geçtiğimiz günlerde Putin’in önünde Luhansk ve Donetsk’in bağımsızlığını tanımadığını açıklayan Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Rus devletinin en önemli madalyalarından biri olan Aleksandr Nevski Nişanı’nın kendisine verilmesi teklifini reddetti.

Tokayev’in Nevski Nişanı’nı reddettiği haberini Tengrinews haber ajansı Kazakistan Cumhurbaşkanlığı basın sözcüsü Ruslan Jeldibay’ın açıklamalarına dayanarak yayımladı. Haberde, Tokayev’in Putin’e teşekkür ettiği, fakat artık yerli veya yabancı madalyaları kabul etmeme kararı aldığı, aynı nedenle Kırgızistan’in Manas nişanının da reddedildiği belirtildi. Kremlin Sözcüsü Peskov ise bu iddiaları reddetti, “Herhangi bir madalya verilmesine dair bir karar yok” dedi.

Tokayev, geçtiğimiz günlerde St. Petersburg’ta düzenlenen Uluslararası Ekonomi Forumu’nda Putin’in de katıldığı bir oturumda ülkelerin toprak bütünlüğü ilkesinin önemli olduğunu vurgulamış ve Luhansk, Donetsk bölgelerinin bağımsızlığının Kazakistan tarafından tanınmayacağını açıklamıştı: “Bir ulusun kendi kaderini tayin hakkı tüm dünyada fiilen gerçekleşirse o zaman şu anda BM üyesi olan 193 devlet yerine 600’den fazla ülkenin ortaya çıkması lazımdı. Tabii ki bu, bir kaos. Bu nedenle ne Tayvan’ı ne Kosova’yı ne Güney Osetya’yı ne de Abhazya’yı tanıyoruz ve bu tutumumuz yarı devlet toprakları olan Donetsk ve Luhansk için de geçerli olacak.”

- Advertisment -