Ana SayfaHaberlerİddia: Türkiye'nin operasyon sinyali verdiği Tel Rıfat rejim güçlerinin kontrolünde

İddia: Türkiye’nin operasyon sinyali verdiği Tel Rıfat rejim güçlerinin kontrolünde

Türkiye’nin Tel Rıfat’a müdahale etme ihtimalinin artması üzerine Suriye ordusunun bölgeye takviye güç gönderdiği bildiriliyor. Bölgedeki kaynaklar Tel Rıfat'ın rejimin kontrolünde olduğunu söylüyor.

Anadolu Ajansı’nın 2019 tarihli bu haritasından sonra Tel Rıfat’ın konumu değişmedi. Fakat o zaman 2000 YPG’li tarafından kontrol edilen şehrin günümüzde Suriye devletinin denetiminde olduğu söyleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) kontrolündeki Suriye’nin kuzeyi ve Rojava’ya yönelik operasyon sinyali verdi. Erdoğan, öncelikle Tel Rıfat ve Minbiç’e yönelik operasyon düzenleneceğini açıkladı.

Ne var ki bölgeden gelen bazı haberler, Tel Rıfat’ın son birkaç yılda olduğu gibi YPG güçlerinin değil, Suriye askerlerinin denetiminde olduğunu söylüyor.

Rûdaw’ın haberine göre, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) tarafından yayımlanan videolarda, Suriye rejiminin Tel Rıfat bölgesine çok sayıda güç gönderdiği görülüyor. Ancak söz konusu görüntüler henüz rejim tarafından resmi olarak doğrulanmadı.

Rûdaw Radyo’da Çavê Sêyem (Üçüncü göz) programına katılan Halep’in kuzeyindeki Şehba ilçesinden Efrin İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü İbrahim Şexo, rejimin ağır silahlar, zırhlı araç ve askerlerden oluşan çok sayıda konvoyu Tel Rıfat ile çevresine yerleştirdiğini söyledi.

Şexo, Tıl Rıfat ve çevre köylerinin, yine Şahba’nın bir kısmının şu an hem askeri hem de idari olarak Suriye rejimi tarafından kontrol edildiğini kaydetti.

Her iki bölgede nüfusun büyük çoğunluğunun Arap olduğunu ve çok az sayıda Kürt yaşadığını belirten Şexo, Suriye rejim güçlerinin bölgeyi idare etmeye başladığını belirterek, “Tel Rıfat’ta dikkat çeken şey Kürtlerin burada asli unsur olmadıklarıdır. Kürtlere ait ne bir bayrak ne bir kurum bulunmuyor” dedi.

Şexo şehirde Suriye devletine ait resmi kurumların ve bazı yerlerde Rus askerlerin bulunduğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan yerel kaynaklar, Türkiye destekli SMO’ye bağlı güçlerin operasyon hazırlıklarını tamamladıklarını ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) talimat beklediklerini aktarıyor.

- Advertisment -