Ana SayfaHaberlerEkonomiİhracatçıya zorunlu döviz devri uygulaması, 22 yıl sonra yeniden devrede!

İhracatçıya zorunlu döviz devri uygulaması, 22 yıl sonra yeniden devrede!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) yayımladığı Uygulama Talimatı’na göre 1999’da son bulan uygulama TCMB’nin eriyen döviz rezervlerini artırmak amacıyla yeniden devrede.

Merkez Bankası’nın Uygulama Talimatı’na göre göre, ihracat bedelinin %25’i düzenlendiği tarihteki işlem kuru üzerinden TCMB’ye satılmak üzere, belgeyi düzenleyen bankaya zorunlu olarak satılacak. Böylece söz konusu banka da karşılık oranı olarak elde ettiği dövizin %25’ini Merkez Bankası’na yatıracak. Türkiye ekonomisinde ihracatçıların kullandığı ham maddenin önemli bir bölümü ithalat yapılarak elde edilmekte. Bu nedenle de döviz bozdurma zorunluluğu serbest piyasa rejimi ile uyumlu değil. Çünkü yeni uygulamayla birlikte ihracatçı ithalat yaparken ihtiyacı olan dövizi piyasadan satın almak zorunda kalacak.

1999’da son verilen uygulamanın yeniden devreye sokulması, Kur Korumalı Mevduat ile sağlanamayan neticeyi elde etme amacını taşıyor.

Uygulama şöyle olacak: Banka nezdinde Merkez Bankası adına dolar, euro ve sterlin hesaplar açılacak ve bankanın bu “Uygulama Talimatı” kapsamında satın aldığı dövizler saat 17:00’ye kadar TCMB’ye bildirilerek toplu bir şekilde söz konusu hesaplara aktarılacak.

Banka tarafından Merkez Bankası’nın hesabına aktarılan dövizler, TCMB işlem kuru üzerinden satın alınacak.

Uygulama talimatı bugün (3 Ocak) yürürlüğe girdi. Uygulama talimatını TCMB Başkanı yürütecek. (Paraanaliz.com)

Rota: “Havuzunuz delikse su nakli boşa enerji kaybıdır”

Gelecek Partisi Ekonomi Politikaları Başkanı Kerim Rota da sosyal medya hesabından şu değerlendirmeyi yaptı:

1999’da bitirilen zorunlu döviz devri geri dönmüş. İhracatçı dövizinin %25’ini artık TCMB’ye satmakla yükümlü. Daha önce piyasa havuzunda olan döviz TCMB havuzuna taşınacak. Havuzunuz delikse su nakli boşa enerji kaybıdır. Havuzdaki delik de enflasyondur.

- Advertisment -