Ana SayfaHaberlerİki Diplomat Bir Gazeteci | Rusya, Orta Asya'da etkisini kaybediyor

İki Diplomat Bir Gazeteci | Rusya, Orta Asya’da etkisini kaybediyor

Gazeteci Oral Çalışlar ile emekli büyükelçiler Selim Kuneralp ve Yalım Eralp'in haftanın öne çıkan dış politika gelişmelerini değerlendirdikleri İki Diplomat Bir Gazeteci programı her Perşembe saat 20.00'den itibaren Serbest TV'de.

Programın tamamını izlemek için:

Yalım Eralp:

“Rusya’nın elinden Orta Asya yavaş yavaş kayıyor. Bir defa Rusya, Azerbaycan – Türkiye – Türkmenistan üçlü görüşmesinden rahatsız. Türki Devletler Teşkilatı’nın kurulmasından da rahatsız. Rusya’nın boşluğunu doldurmak için işin içine Çin de giriyor. Bu arada AB de ilgi gösteriyor, ABD de ilgi gösteriyor. Yani Orta Asya’yı Rusya büyük ölçüde kaybetmiş vaziyette. Çok ilginçtir, her yıl yapılan rutin Hint başbakanı – Putin toplantısını Hint başbakanı iptal etti.”

Selim Kuneralp:

“Rusya’nın Orta Asya’da gerilediğine dair hiç şüphe yok. Fakat onun yerine Türkiye’nin geçeceğine dair ben bir ihtimal görmüyorum. Ben birkaç defa bu Türki ülkelere gittim. Bir kere Türkiye’de gittikçe İslami siyasetin büyümesi o ülkeleri rahatsız ediyor. Bu ülkeler evet Müslüman ama Türkiye’deki gibi bir durum söz konusu değil. Sovyetler tecrübesinin bunda payı var. Onun için özellikle şimdiki iktidarımızla Orta Asya’da yapabileceklerimizin limiti bence çok geniş değil. Bu sebeple daha söylemsel bazda gelişmeler görebiliriz ama fiiliyatta ben bir şey beklemiyorum.”

- Advertisment -